Svitavy plánují cyklostezku s lipovou alejí do Koclířova

20. říjen 2023 09:34

Svitavy plánují postavit cyklostezku do Koclířova. V současnosti musí cyklisté jezdit po frekventované silnici I/34. Stavba vyjde na 34 milionů korun, radnice požádala o dotaci. Kolem cyklostezky povede nová lipová alej.

„Doprava v tomto úseku, stejně jako na dalších komunikacích, houstne. V roce 2020 tudy projelo průměrně 7486 vozidel denně, což podtrhuje naléhavost situace a nutnost vytvoření bezpečnějšího prostředí pro cyklisty,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí radnice Kateřina Kotasová.

Navrhovaná cyklostezka má měřit tři kilometry a zajistí, že cyklisty a chodce nebude ohrožovat hustá doprava. Cyklostezka je plánovaná jako místní komunikace, auta na ni smět nebudou. Povrch by měl být z asfaltového betonu o šířce 2,5 metru a se zpevněnou krajnicí.

Začne se stavět v létě?

„Celkové náklady na projekt jsou odhadnuty na 33,8 milionu korun, z nichž by dotace mohla pokrýt 28,7 milionu korun. V případě úspěšné žádosti o dotaci by mohla výstavba cyklostezky začít v létě příštího roku s dokončením v roce 2025,“ řekla Kotasová.

Trasa cyklostezky začne ve Svitavách na křižovatce ulic Olomoucká a Průmyslová. Pokračovat bude podél navržené přeložky silnice I/43 Hradec nad Svitavou – Lačnov, kterou podejde pomocí rámového propustku a odtud povede směrem k silnici I/34 Svitavy – Koclířov. Končit bude v Koclířově, kde bude napojení na cyklotrasu č. 4044.

„Jako nedílná součást projektu je plánována výsadba lipové aleje. Tato alej, kromě poskytování stínu pro projíždějící cyklisty, bude mít v krajině také retenční funkci. Pro výsadbu jsou doporučeny původní druhy lip, jako je například lípa srdčitá či velkolistá, v celkovém počtu 133 kusů,“ dodala Kotasová.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související