Tipy na víkend v Pardubickém kraji: dobová kuchyně na Svojanově, mykologická procházka i Zlatá přilba

1. říjen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte oslavit Světový den architektury do Litomyšle, zajděte na ornitologickou procházku do Lázní Bohdaneč nebo si poslechněte varhanní koncert v Králíkách.

V Litomyšli slaví Světový den architektury. Podíváte se tak do běžně nepřístupných míst, můžete se zúčastnit různých workshopů, zajít na pivo s významnými architekty a mnoho dalšího. Program najdete na facebookové události s názvem Archimyšl 2021.

Jak se vařilo na Svojanově

Honzovy buchty, dýňové bábovky, bramborové knedlíky a další dobroty z 18. a 19. století můžete o víkendu ochutnat na hradě Svojanov. Dobová jídla budou součástí okruhu A a připraví je skupina žen z Mladoňova nazvaná Perchty von Bladen. Hrad je otevřený od 9 do 17 hodin.

Tak panstvo na konci 19. století hodovalo

Voňavá a jedlá výstava

V Kulturním domě v Koclířově u Svitav bude o víkendu výstava Relax v zahradě. Uvidíte na ní naaranžované květiny, ovocné i zeleninové výpěstky zahrádkářů z celého okresu a dětské výrobky dětí z keramického kroužku a patchworku. V sobotu i neděli bude výstava přístupná od 9 do 17 hodin.

Na houby do města i do přírody

V pátek a sobotu bude ve Společenském domě ve Slatiňanech výstava hub. Od 9 do 18 hodin tam uvidíte nejrůznější exempláře. V neděli pak můžete jít obdivovat houby přímo do přírody. Po lesích na Podhůře vás provedou mykologové Pavel Brůžka a Václav Kobera. Budete určovat jednotlivé druhy hub a ty jedlé si můžete odnést domů. Sraz je v 9 hodin u vodárny na Monaku. Vycházka potrvá 2 až 3 hodiny.

Na procházku s dalekohledem

Do Lázní Bohdaneč můžete v sobotu vyrazit na ornitologickou procházku. Začne v 8:30 před sochou svatého Jana Nepomuckého u bohdanečského mlýna. Trasa je dlouhá zhruba 7 kilometrů. Nezapomeňte si dopředu udělat rezervaci na stránkách Východočeského muzea v Pardubicích. Dalekohled a terénní obuv si vezměte s sebou.

Zlatá přilba

V neděli můžete navštívit nejstarší plochodrážní závod světa. Na pardubickém plochodrážním stadionu Svítkov totiž bude 73. ročník Zlaté přilby města Pardubic. Od 12 hodin tam můžete fandit motocyklistům z celého světa.

Hudební festival v Králíkách

Orlicko-kladský hudební festival se v neděli přesune do Králík. Od 17 hodin tam ve varhanním salonku Městského muzea uslyšíte koncert. Na nový nástroj tam bude hrát varhaník Václav Uhlíř.

Spustit audio

Související