Tipy na víkend v Pardubickém kraji: keltské oslavy v Nasavrkách, parním expresem do Polska

29. říjen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat, jak se dřív žilo na hradě Svojanov, vžijte se do francouzské kultury na festivalu Bonjour Pardubice nebo vyrazte parním expresem do Polska.

V sobotu můžete přijít do Keltského skanzenu v Nasavrkách oslavit svátek Samhain. Spolu s Kelty na akci budete vítat nový keltský rok. Od 10 hodin se můžete zúčastnit komentovaných prohlídek skanzenu. Těšit se můžete také na výrobu strašidel a lampionů, vystoupení kapely Coventina nebo na keltský obřad nazvaný Nový oheň. Večer bude ve skanzenu dokonce i strašit.

Tajemné prohlídky na Svojanově

Oživené prohlídky budou v sobotu na hradě Svojanov.  „Připravili jsme večerní prohlídky. Návštěvníci se za tajemné atmosféry dozvědí spoustu příběhů, které se v minulosti na hradě odehrály,“ zve na hrad kastelán Miloš Dempír. Nezapomeňte si dopředu udělat rezervaci. Kontakt i obsazenost prohlídek najdete na Facebooku hradu Svojanov.

Strašidelné Portmoneum

V litomyšlském Portmoneu budou v sobotu interaktivní prohlídky. Od 13:00, 14:30 a 16:00 je připravená prohlídka pro děti. Vydají se na detektivní cestu plnou šifer a hlavolamů. Od 18:00 a 19:30 pak budou strašidelné prohlídky pro dospělé. Je nutné dopředu udělat rezervaci. Podrobnosti jsou na webu Portmonea.

Parním expresem do Polska

Sobota bude v Ústí nad Orlicí věnovaná vlakům. Na nádraží bude od 10 do 17 hodin výstava modelů vlaků a projekce jízd parních i dieselových vlaků. Součástí akce bude výlet historickým parním expresem do Polska. Z Ústí nad Orlicí vyjede před 9. hodinou, pojede přes Letohrad a Lichkov až do Slezské Javořiny v Polsku. Zpět se vlak vrátí zhruba v 19:30. Přesné zastávky a časy odjezdů se dozvíte na stránkách https://www.pardubickykraj.cz/historicke-vlaky.

Parní vlak u viaduktu ve Staré Pace

Kousek Francie v Pardubicích

V sobotu začíná festival Bonjour Pardubice. Od 18 hodin tak můžete navštívit výstavu fotografií a poezie v Bakla café v Pardubicích. Program bude pokračovat až do 17. listopadu. Třeba v úterý se můžete přijít podívat do pardubické krajské knihovny na Frankofonní pohádky. Ve středu zase v Integračním centru Kosatec návštěvníci ochutnají francouzskou pokrmy.

Spustit audio

Související