Tipy na víkend v Pardubickém kraji: motoráčkem do Prachovic nebo na pohádku do přírody

15. červenec 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se pobavit na multižánrový festival do Přelouče, ochutnejte ovoce na tropických trzích v Pardubicích nebo zajděte na pohádku na louce v Červené Vodě.

Pobřežní festival bude tento víkend v Přelouči. V pátek od 19 hodin tak můžete vidět vystoupení Aladin v podání Divadla bratří Formanů. Na stejné představení můžete zajít i v sobotu od 14 hodin. Těšit se můžete ale také na vystoupení kapely Zrní, tvůrčí dílny a další program.

Motoráček, hrad i vápenka

Historickým motoráčkem z roku 1949 se můžete svézt v sobotu z Pardubic do Prachovic. Z pardubického hlavního nádraží vlak vyjede v 9:15 a pojede přes Přelouč, Choltice a Heřmanův Městec. Z Prachovic pak budou mít účastníci možnost pokračovat na hrad Lichnice nebo do třemošnické historické vápenky. Jízdní řád najdete na stránkách www.motoracek.cz.

Kousek Ugandy v Pardubicích

V sobotu budou v Paláci Pardubice tropické trhy. Od 10 do 17 hodin tam budete moct ochutnat nejrůznější tropické ovoce dovezené od drobných farmářů z Ugandy, Asie a Tanzanie. Kromě čerstvých plodů tam seženete také sušené ovoce, koření ze Zanzibaru nebo kvalitní čaje a džemy.

Hry nejen pro malé

Tento týden v Pardubicích začal mezinárodní festival šachu a her Czech Open 2022. Hráči z celého světa tam soutěží ve hrách jako jsou šachy, bridž, scrabble, rubikova kostka a další. Některé z nich si budou moct vyzkoušet i návštěvníci, a to tuto sobotu v pardubickém Ideonu.

Litomyšl pro každého

Sportovní, hudební i gurmánský víkend si můžete užít na Smetanově náměstí v Litomyšli. V sobotu od 10 do 16 hodin tam bude Mistrovství České republiky v basketbalu. Od 17:30 pak uslyšíte kapely jako Ready Kirken nebo Verona. Program doplní také Burger Street Festival, na kterém od soboty až do neděle seženete nejrůznější dobroty.

Řemesla na Veselém Kopci

Na Veselém Kopci bude o víkendu jarmark. V sobotu i neděli se tam návštěvníci vždy od 9 do 17 hodin seznámí s tradičními řemesly. „Budou zastoupeny různé řemeslné techniky: modrotisk, keramika, lidové hudební nástroje, dřevěné užitné předměty, bylinné sirupy a bylinné čaje. Zaujmou jistě kováři, dráteníci, ale také třeba výrobci slaměných ošatek, soustružených hraček nebo dýmek,“ zve na akci ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová.

Na pohádku do přírody

Na pohádku na louce se můžete přijít podívat v neděli do Skiparku v Červené Vodě. Sdružení Animo Žamberk tam od 15 hodin zahraje představení O opravdovém princi a opravdové princezně. S sebou si nezapomeňte vzít deky na pohodlné sezení.

Spustit audio

Související