Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Rozsvícené bunkry, drakiáda a historické autobusy

25. září 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Pomozte osvítit bunkry v Česku i na Slovensku, svezte se historickým autobusem nebo vyrazte na drakiádu!

Světla nad bunkry

Právě 23. září před 82 lety vyhlásilo Československo mobilizaci branné moci. Pro připomenutí této události se bude v sobotu konat pátý ročník akce Světla nad bunkry. Součástí akce se můžete stát i vy. Stačí si vybrat konkrétní bunkr, zaregistrovat se na stránkách této akce, vzít si baterku a o půl deváté večer ji rozsvítit nad bunkrem.

Cílem je poukázat i na pozitivní stránku této historické události, a to na schopnost Čechů a Slováků držet při sobě. Zatím akce drží rekord 192 nasvícených objektů z roku 2018. Organizátoři letos vyzývají nadšence, odborníky i širokou veřejnost, aby tuto hranici překonali.

Projížďka pantografem

V pátek a sobotu 25. a 26. září proběhnou oslavy spojené se 75. výročím Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové. Na druhý den oslav připravily České dráhy zvláštní jízdy historickou pantografovou jednotkou řady EM 475.1045 Z Olomouce do Jablonného a zpět a u Jablonného nad Orlicí do České Třebové a zpět.

Historická pantografová souprava Českých drah

Historické autobusy a trolejbusy v ulicích

Dopravní podnik města Pardubice slaví 70 let od založení. Na oslavu v neděli zařadí do provozu historické trolejbusy a autobusy, kterými se budete moct svézt od třinácti hodin na trasách běžných linek MHD. Oslavy budou pokračovat až do pondělí.

Draci nad Březovou

Drakiádu pořádá v neděli město Březová nad Svitavou. Začíná v 15 hodin na Špitálském poli na konci Luční ulice. Občerstvení bude zajištěné pro rodiče i děti. Nezapomeňte si s sebou vzít létajícího draka a teplé oblečení.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.