Když jsme šli z Hradišťa...

7. září 2024

Uherské Hradiště je srdcem Slovácka a navíc je to místo hluboce prostoupené historií. Právě tady ležel bájný Veligrad, právě tady už od 9. století žili Slované, právě sem kníže Rostislav pozval byzantské učence Cyrila a Metoděje.

Krajina kolem řeky Moravy byla vždy bohatá na dobrou úrodu, dobré lidi, dobré písně a dobré víno. Když se všechny tyto atributy o mnoho století později spojily, vznikly Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. Účastní se jich desítky měst a obcí, které leží na Slovácku a prezentují své kroje, tance a písně i regionální pochutiny.

Slovácké slavnosti vína (a otevřených památek) v Uherském Hradišti se ale od všech festivalů a vinobraní liší tím, že je dělají lidé sobě. Hranice mezi diváky a účinkujícími se slévají, i ti, kdož netančí, přicházejí v krojích a všichni se pak druží s vínem i mezi sebou.

Markéta Ševčíková se pokusila zachytit atmosféru očima několika zcela rozdílných mužů: kolegy z Českého rozhlasu Plus, komentátora Radka Kubička, jehož jsem v Uherském Hradišti náhodou potkala; dvou starostů obcí Bánov (na Moravě a na Slovensku) Marka Mahdala a Miloše Rybára, a pánů, kteří chystali regionální pamlsky a pochutiny.

Spustit audio