Třebechovičtí se ještě do konce zimy dočkají opraveného kulturního domu

1. listopad 2016

Nevzhledný kulturní dům v Třebechovicích pod Orebem se po letech dočkal přestavby. Původní budova byla postavená už za první republiky jako tělocvična a postupnýmí svépomocnými přístavbami vznikla nevzhledná budova. To se ale mění - třebechovická radnice se rozhodla pro přestavbu za 14 milionů korun a stavební práce začaly letos na jaře.

„Tak na tomhle místě jsem strávil 60 let svého ochotnického života. Tady jsem odehrál desítky představení při plném sále," vzpomíná bývalý herec a režisér třebechovického ochotnického divadla Symposion Rudolf Faltejsek.

Při akcích Z odpracoval Rudolf Faltejsek na vylepšování kulturního domu tisíce hodin: „Tato budova vznikla z nesmírně chudé chaloupky, kterou si postavila Dělnická tělovýchovná jednota. A postupně jak od vlaštovky, jsou k tomu přidělávané další věci."

Čtěte také

Jenže to co vyhovovalo před 40 lety už nestačilo a tak letos na jaře herce vystřídali stavební dělníci.

Radnice se rozhodla postavit nové foyer a částečně budovu opláštit
„Nacházíme se ve vstupní prostoře kulturního domu, ta stará je zbořená a nyní jsme na staveništi. Je hotová hrubá stavba, dělají se vnitřní omítky a postupně další práce," ukazuje staveniště nezávislý starosta Třebechovic Jiří Němec. Vše má být hotové v únoru příštího roku.

Nevzhledný kulturní dům v Třebechovicích pod Orebem se po letech dočkává přestavby

„Budou tady šatny, kvalitní sociální zařízení a občerstvení. Tento prostor bude mít dvě podlaží, čili rozptylový prostor a další možnosti i nahoře. Případně by mohl sloužit jako klubovna a tak dále," říká Jiří Němec.

Kulturní dům se měl kompletně přestavět už před deseti lety
Jenže na projekt za 40 milionů nezískala dotace, vysvětluje referent městského úřadu Oto Nosek: „Proto bylo před dvěma roky přistoupeno k tomu, zafinancovat alespoň tu vstupní část z rozpočtu města. Bude to přibližně 14 milionů korun."

Práce na kulturním domě budou pokračovat i v příštích letech
„Jedná se zde například o výměnu oken, hlediště a jiné další úpravy," doplňuje Jiří Němec.

Město chce také odvodnit pozemek za kulturním domem, aby mohl lépe sloužit pro venkovní akce.

Nevzhledný kulturní dům v Třebechovicích pod Orebem se po letech dočkává přestavby
Spustit audio