Třetím dnem pokračoval v neděli zatím velmi úspěšný smetanovský festival.

25. září 2010

návštěvníci tentokrát vybírali z čisté klasiky: dopoledne se do posledního místečka vyprodané zámecké divadélko rozeznělo skladbami Beethovena, Schuberta a Rachmaninova v podání mladého německého pianisty Victora Emanuela von Montetona. Zejména technicky brilantně připravený program vrcholil v oblíbených Preludiích Sergeje Rachmaninova a pak mistrovským přídavkem, jímž byla Lisztova virtuozní verze Schubertovy písně Král duchů. Bližší podrobnosti má pro Vás připraveny Vojtěch Stříteský.

Na poměry posledních dní vcelku příjemný letní večer pak přivedl do hlediště II. zámeckého nádvoří na tisíc příznivců operní tvorby Bedřicha Smetany. Na něm představil operní soubor Národního divadla moravskoslezského Ostrava inscenaci hostujícího režiséra Josefa Průdka DVĚ VDOVY. V působivé scéně a s vyváženými výkony všech sólistů, sboru a orchestru pod taktovkou Václava Návrata proběhlo představení přerušované častým potleskem publika až k radostnému finále "Musí nás mít Pánbůh rád, že nás živí napořád.".

smetanova litomyšl - G.Verdi- Nabucco 1992

V neděli také v krátké době podruhé přicestoval do České republiky světoznámý tenorista SERGEJ LARIN, který měl další zkoušku na svůj pondělní recitál složený z jedenácti náročných árií ze světových oper, mezi nimiž nebude scházet ani Princova árie z finále I. dějství Dvořákovy Rusalky. Doprovázet jej bude Pražská komorní filharmonie za řízení dirigenta Leoše Svárovského.

V Praze rovněž začaly o víkendu zkouškami přípravy na středeční provedení monumentálního Berliozova Requiem, jehož se zúčastní 285 účinkujících. Pořadatelé tuto kompozici připravují k připomínce 200. výročí narození velkého francouzského skladatele. Představí se francouzský tenorista Fabrice Dalis, Kühnův dětský sbor, Pražský filharmonický sbor, Ústřední hudba Armády České republiky a Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Ondreje Lenárda.

smetanova litomyšl - G.Puccini - Tosca 1996
autor: ŠVE
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.