Tukožroutská polévka
Páteční Apetýt pro vás má recept na polévku, která může pomoci s kilogramy po Vánocích. Po týdenní konzumaci slibuje zeleninový vývar zvaný „tukožroutská polévka“ úbytek váhy až o čtyři kilogramy tělesné hmotnosti. Držet ji delší dobu však odborníci nedoporučují.
Polévka je částečně založena na principu očisty organismu, je v ní velké množství zeleniny, která obsahuje vlákninu, jež působí příznivě na pročištění střev. Vzhledem k velkému podílu vlákniny ze zeleniny a vody z polévky dochází zároveň k odvodnění organismu. Pokud si dáte tuto týdenní výzvu, měli byste klást důraz na dodržování pitného režimu.
Na polévku, kterou si uvaříte v množství na týden, budete potřebovat:
- 6 velkých cibulí
- 4-5 rajčat
- 2 velké zelené papriky
- 1 svazek dužinaté celerové natě
- 1 hlávku zelí
- 1 zeleninový bujon v kostce
- čerstvé bylinky
Postup:
- Zeleninu nakrájejte na kostičky, a kromě rajčat 10 minut zprudka vařte.
- Poté oheň ztlumte a vařte do změknutí zeleniny.
- Pak přidejte rozmačkaná rajčata a na mírném ohni duste pod pokličkou dalších 20 minut. Polévku je možné dochutit solí, pepřem a bylinkami.
Během týdne, kdy polévku bude jíst v kombinaci se syrovou zeleninou a ovocem, bez pečiva, alkoholu nebo slazených nápojů, je dobré užívat i lactobacily pro vyživení střevní mikroflóry a doplněk stravy, který obsahuje omega mastné kyseliny.
Přejeme zdravější start do začátku nového roku, ve kterém nebude chybět Apetýtu a také jeho recepty.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka