Údolím pojmenovaným Peklo v Oderských vrších dojdete až ke zřícenině hradu Drahotuš

18. květen 2021

Prudké potoky stékající z Oderských vrchů směrem do Moravské brány vytvořily na některých místech typická údolí ve tvaru písmene "V". Nejdokonalejší přírodní úkaz objevíte jen kousek za Lipníkem nad Bečvou, na okraji vojenského výcvikového prostoru Libavá. Hluboké, tajuplné a pověstmi opředené údolí dostalo jméno Peklo.

Údolí vzniklo erozní činností tekoucího potoka Jezernice a jeho přítoků. Začíná na severu u cesty z Kozlova do Potštátu, kde se pozvolna zařezává do krajiny před lokalitami Anglické parky a Na Pramenech. Lemují ho známé skalní věže přezdívané Čertovy kazatelny a další skály a kamenná pole směrem dál do údolí až k osadám Peklo a Podhoří, kde v minulosti stávaly vodní mlýn, hostinec a hájovna. 

Na jižní straně je údolí nejhlubší a končí mezi masivy vrcholů Obírka, Juračka a Kopánky. Potok Jezernice v obci Podhoří opouští Oderské vrchy a pokračuje přes Moravskou bránu do řeky Bečvy.  

Po cestě údolím Peklo

Peklo bylo donedávna součástí vojenského výcvikového prostoru Libavá a vstup do lokality vyžadoval speciální povolenku. Dnes tudy můžeme procházet volně. Peklem vedou žlutě a zeleně značené turistické trasy a také cyklostezka. 

V údolí se nacházejí dnes už nepřístupné opuštěné štoly, které jsou zimovištěm netopýrů a obojživelníků. Zdejší les patří mezi cenné, druhově pestré lokality. Jsou místem, kde žije řada ohrožených živočichů. Za všechny můžeme jmenovat orla skalního, čolka horského nebo už zmíněné netopýry.

Při putování Peklem narazíte i na zajímavou kulturní památku. Zříceninu středověkého hradu Drahotuš. Jeho ruiny se nacházejí na kopci uprostřed lesa. Hrad z druhé poloviny 13. století byl postaven, aby střežil kupecké cesty, které vedly skrze Moravskou bránu. Drahotuš několikrát změnil majitele a když o dvě století později ztratil svoji sídelní funkci, zanikl. Pozůstatky jeho kamenného zdiva jsou chráněnou kulturní památkou České republiky

autor: Jana Zemková
Spustit audio