Umění paličkování předvádí v Muzeu krajky ve Vamberku. A chystají tradiční krajkářské slavnosti

28. srpen 2020

Muzeum krajky ve Vamberku zavádí pravidelné ukázky paličkování. Na ně se zájemci o tento druh umění mohou chodit dívat každý čtvrtek a sobotu. A není to jediná novinka, kterou pracovnice muzea připravují. Chystají totiž také tradiční krajkářské slavnosti.  

„Alespoň se podíváte, jak se to dělá," říká zkušená krajkářka Vendula Suchomelová. A my vůbec nestíháme očima sledovat co provádějí její ruce.

Čtěte také

Paličkováním vzniká krajka ve tvaru srdce. Jak dlouho trvá, než se krajkářka naučí takové zručnosti?
„Začala jsem paličkovat na základní škole a pak jsem se vyučila ruční krajkářkou. Do dnešní doby to dělám, takže vlastně celý život."

A stíhá u náročného vytváření krajky dokonce zvládá i povídat a odpovídat na otázky.

V Muzeu krajky ve Vamberku se teď rozhodli, že budou předvádět toto úžasné umění ostatním.

Ukázky umění paličkování předvádí muzeum ve Vamberku

Za druhou herdulí sedí etnografka Martina Rejzlová. Co se tedy chystá?
„Přímo naučit někoho paličkovat, to je hodně složité a nedá se to za krátkou dobu stihnout. Ale spíš jsme chtěli návštěvníkům muzea udělat takzvanou živou ukázku. Domluvili jsme se, že budeme paličkovat každý čtvrtek dopoledne a ještě se budeme snažit i v sobotu odpoledne. Aby návštěvníci k běžné expozici viděli ještě něco navíc a speciálního."

Čtěte také

Tradiční krajkářské slavnosti měly být v červnu, jako každý rok. Letos se ovšem kvůli koronavirové situaci přesunuly na podzim. Už se na ně ve Vamberku připravují?

„Samozřejmě, už od června na nich pilně pracujeme. Zrovna máme schůzku s vambereckými ochotníky, protože chceme připravit komponovaný večer v zahradě muzea na téma Magdalena Grambová ožívá. Budeme tu mít šermíře a samozřejmě takovou největší třešinkou na dortu bude místní archeolog a úžasný vypravěč, který nás zasvětí do doby vzniku tradice paličkované krajky na Vamberecku. Na to se moc těšíme," dodává Martina Rejzlová.

Muzeum krajky Vamberk
nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici, která ozřejmuje vývoj české krajky až do současné doby. Představuje staré lidové krajky, vývoj krajkářství pod vlivem odborného školství od konce 19. století, je zde zastoupena tvorba zakladatelských osobností české moderní krajky a práce jejich žákyň, především v souborech krajkových děl, která reprezentovala stát na světových výstavách EXPO.

Krajkářské slavnosti se v letošním roce ve Vamberku uskuteční 18. a 19. září.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související