Unikátní sbírka děl malíře Karla Kolínského doputovala do Orlické galerie v Rychnově nad Kněžnou

19. srpen 2021 07:35

Do sbírky rychnovské galerie na Kolowratském zámku nečekaně přibylo několik set uměleckých děl. Do galerie je věnovaly Jiřina a Jana, dcery malíře Karla Kolínského, které tím splnily přání otce navrátit díla do regionu, kde vznikla.

„Tady jsme něco připravili na ukázku a potom se případně můžeme jít podívat do depozitáře," říká Tomáš Zelenka, ředitel Muzea a galerie Orlických hor.

Čtěte také

Přišli jsme do místnosti, kde na stolech leží několik obrazů.
„Je to maličký zlomek, protože tato akvizice je pro nás velice významná. Zejména tedy svým rozsahem."

Vedoucí galerie Vlastislav Tokoš upřesňuje, o co přesně jde.
„Jedná se o finální díla, obrazy, studijní materiál i skici. Tematicky je to od krajinomalby, přes zátiší, portréty, figurální kompozice a podobně."

Jaká měl Karel Kolínský vztah k tomuto regionu?

„On si pronajal letní byt v Pěčíně. Takže působil ve velmi zajímavém prostředí, kam se již uchýlila spousta malířů před ním. Podle výpovědi jeho dcer údajně obýval ateliér po Janu Trampotovi."

Orlická galerie v Rychnově nad Kněžnou získala unikátní sbírku děl malíře Karla Kolínského

Pro zdejší muzeum je velmi významné získat tak velkou část díla tohoto malíře.
„Není úplně běžné, že bychom obdrželi takový soubor, který je prakticky kompletní sondou do díla autora. Zároveň je tento materiál pro nás zajímavý také tím, že ty motivy jsou mnohdy stejné nebo velmi podobné jako u jiných autorů. Totiž Pěčín a okolí, tato část Orlických hor, byla velmi malířsky frekventovaná. Tedy pro nás je to zajímavý srovnávací materiál."

Čtěte také

„A samozřejmě pro mou maličkost, jako pro historika, je ten obrazový materiál velmi zajímavou sondou do zdejší krajiny a podoby našeho okolí ve druhé polovině 20. století."

Jdeme se podívat na další obrazy. Vešli jsme do depozitáře.
„Je to zde zatím umístěno provizorně ve dvou řadách."

Co teď tato umělecká díla čeká?
„Bude to poměrně hodně práce, protože se jedná o necelé čtyři stovky děl. Každé se musí přeměřit, zapsat, v digitální podobě dokonce dvakrát zapsat a propojit v systému. Čili jde o práci minimálně na několik měsíců."

Některá díla Karla Kolínského budou mít možnost návštěvníci Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou vidět už v příští návštěvnické sezóně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související