Úřad povolil logistickou halu u Opatovic. Obec hledá způsob, jak stavbu zastavit

10. říjen 2023 09:15

Krajský úřad v Pardubicích potvrdil územní rozhodnutí pro výstavbu logistické haly na poli v Opatovicích nad Labem. Zamítl odvolání Opatovic, Čeperky a některých místních lidí, kteří si halu nepřejí a mají obavy, že její provoz zatíží okolí dopravou, hlukem a prašností. Developerský projekt letos obyvatelé Opatovic většinou hlasů odmítli v referendu, jehož konání nařídil soud.

Opatovice nad Labem teď podle nezávislého starosty Pavla Kohouta přišly o jednu ze tří možností, jak naplnit výsledek referenda a stavbě haly zabránit. Obci tudíž zbývají dva možné kroky. Buď od developera dotčené pozemky koupit za obří sumu 120 milionů korun, což byl ale výrazně zatížilo obecní rozpočet na dlouhá léta, nebo změnit územní plán.

Ale ani změna územního plánu prý není ideálním řešením, jak halu vyřadit ze hry. „Změna územního plánu je zdlouhavá. V současné chvíli, kdy je vydané územní rozhodnutí, se obec jistě vystavuje škodnímu řízení,“ řekl starosta Kohout.

Náhrada škody?

Stávající územní plán stavbu haly na území obce připouští. Kohout má ale obavy, že by po jeho změně developer obec zažaloval a vymáhal od ní náhradu škody. Právě to je jeden z důvodů, proč byl Kohout a někteří další zastupitelé od začátku sporu proti referendu o hale, za což si ovšem vysloužili kritiku opozice a odpůrců haly.    

Právě odpůrcům haly se souhlasné územní rozhodnutí pro stavbu haly pochopitelně nelíbí. Opoziční zastupitel Nathaniel Filip Aras tvrdí, že by hala mohla mít negativní vliv na život v obci hlavně z hlediska dopravy. „Uvádí se, že by tam mělo pracovat pět set zaměstnanců, což určitě nebudou všichni z obce. To je pět set osobních aut denně těch pracovníků, potom desítky kamionů, které budou vykládat a nakládat. A už víme, jaká je doprava přes Opatovice dnes, kamiony jsou velký problém.“

Nathaniel Filip Aras zároveň získal od zastupitelů pověření, aby s developerem jednal o možných variantách řešení.  Aras si ale stěžuje, že nemá dostatečnou podporu od vedení obce. Starosta Kohout to ale odmítá. 

Obří hala u dálnice 

Nová průmyslová hala o výšce 16,5 metru by měla stát na poli vedle železniční vlečky a tělesa dálnice D35 na okraji opatovického katastru, de facto ale mnohem blíž sousední obci Čeperka. Průmyslový park má mít zastavěnou plochu skoro 24 000 metrů čtverečních a dalších více než 14 000 metrů čtverečních zpevněných ploch. Firma Czech Industrial Development počítá s tím, že v areálu bude lehká průmyslová výroba a sklady. Stavební povolení zatím nemá.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související