Úřad práce Kutná Hora letos uložil firmám pokuty přes 200.000 Kč

12. prosinec 2002

KUTNÁ HORA 12. prosince - Úřad práce Kutná Hora letos uložil devíti podnikatelským subjektům za porušení pracovně- právních vztahů pokuty v souhrnné výši 204.000 korun. K nezávažnějším patřilo porušování zákona o mzdě, firmy ji buď zadržovaly nebo neoprávněně krátily.

Kontroly by měly přispět ke zlepšení vztahu mezi sociálními partnery, tedy zaměstnavateli a zaměstnanci. Kontroly ukázaly obecně nízký respekt zaměstnavatelů i zaměstnanců k zákonům a právním normám. Je způsoben jednak neúmyslně, a to nízkým právním vědomím a znalostmi. Firmy je ale mnohdy porušují i úmyslně, například v zájmu podnikatelského přežití se snaží snížit náklady, maximalizovat zisk nebo přenášet podnikatelská rizika na zaměstnance.

Loni se úřad zaměřil například na stanovení průměrného výdělku či diskriminaci při výběru zaměstnanců. Šesti subjektům pak uložil pokutu v souhrnné výši 28.000 korun. V roce 2000 dostalo šest subjektů za porušení zákona pokuty za téměř 74.000 korun. Před čtyřmi lety ale pokuty překročily 590.000 Kč, z toho jen za porušení zákona o zaměstnávání cizinců činily 476.000 Kč. Právě díky vysokým pokutám výrazně ubylo prohřešků, kdy firma zaměstnávala cizince bez potřebného povolení.

Nyní se chce úřad zaměřit na uzavírání pracovních smluv. Zaměstnavatelé totiž často zapomínají, že jsou ze zákona povinni zaměstnance informovat o jeho právech a povinnostech, a to buď přímo v pracovní smlouvě nebo písemně měsíc od vzniku pracovního poměru.

Spustit audio