Urychlení výstavby R43

24. únor 2003

Obce na Moravskotřebovsku chtějí usilovat o urychlení výstavby rychlostní komunikace R43, která by zlepšila dopravu mezi východní částí Pardubického kraje a Brněnskem. Některých z nich by se jedna z navržených variant bezprostředně dotýkala. Více k tomu Věra Pavlasová.

Zatím jsou v jednání dvě varianty. Obce Moravskotřebovska by upřednostnili realizaci takzvané východní trasy, která je navržená severně od města Jevíčka. Podle studie, s kterou se starostové dotčených obcí nedávno seznámili, je ale tato varianta technicky komplikovanější, vyžádá si výstavbu tunelu a umělých zářezů. Druhý návrh, který nabízí trasu západnějším směrem, je sice přijatelnější z pohledu stavební náročnosti a šetrnějšího přístupu k přírodě, ovšem v některých obcích by jeho realizace výrazně ovlivnila obytnou zástavbu a zhoršila životní prostředí ve vesnici. V každém případě jsou ale starostové obcí Moravskotřebovska pro urychlené vybudování zmíněné rychlostní komunikace od nichž očekávají oživení ekonomiky v regionu.

silnice, přechod pro chodce, křižovatka
autor: PAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.