V autě mezi lvy. Zoo ve Dvoře Králové otevře návštěvníkům safari

2. červenec 2015

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové bude možné pozorovat lvy z bezprostřední blízkosti. Už koncem příštího týdne se tento unikátní výběh s devíti šelmami otevře návštěvníkům. Lidé ale budou muset dodržovat bezpečnostní pravidla.

Lví safari v královédvorské zoo vzniklo ve svahu nad bývalým pavilonem lvů a nástupem na safaribus. Celkem devět šelem se po oplocené pláni pohybuje zcela bez omezení. A zavítat mezi ně teď budou moct i návštěvníci.

Využít k tomu budou moct speciálně upravené vozy zoo, anebo budou moct přijet vlastním autem. Pokud zvolí tuto variantu, musí počítat s bezpečnostními pravidly. Nebudou například smět vystupovat z auta, stahovat okénka nebo mít uvnitř vozidla psa či jiné zvíře.

Zvířecí inspektor Radek Hlávka nabádá návštěvníky, aby měli ke lvům patřičný respekt. „Pořád je to šelma, i když je v zoologické zahradě. Člověk má tak chatrnou schránku, že proti těmto zvířatům nemá šanci,“ upozorňuje.

Do areálu lvího safari se návštěvníci dostanou přes dvě brány. „Nejdřív projedete první a až se zavře, tak je možné otevřít tu druhou, která vás pustí přímo mezi lvy,“ vysvětluje mluvčí zoologické zahrady Simona Jiřičková.

Vjezd i výjezd vozidel střeží hlídka ze strážní věže. Ta také dohlíží na celý areál díky kamerovému systému. Bezpečnost přímo ve výběhu hlídá také ostraha v automobilu.

autoři: ČRo , Kateřina Kohoutová
Spustit audio