V Česku přibylo případů legionelózy, bakterie se objevila i na vysokoškolských kolejích v Liberci

11. březen 2024 09:30, aktualizováno

Snížit teplotu vody a ušetřit. Právě to může zajistit ideální podmínky pro bakterii legionelu. Kolik lidí už se jí letos nakazilo a kdo je nejohroženější skupinou?

V článku jsme upravili chybně uvedený časový údaj.

Čtěte také

Teplota 25 až 50 stupňů Celsia. To je podle hygieniků ideální teplota pro výskyt bakterie legionely. Právě snižování teplot v ohřívačích vody kvůli úsporám energií může být podle nich důvodem, proč přibývá případů legionelózy. V roce 2024 (údaj k začátku března) hygienici v celém Česku evidují 45 případů.

V prosinci 2023 se bakterie legionely objevila na vysokoškolských kolejích Technické univerzity v Liberci.

„Přišla jsem zpocená, protože jsem jela autobusem, dala jsem si sprchu a pak mi řekli, že se vlastně nesmí sprchovat. Bylo to takové automatické, ta sprcha, popisuje Ludmila Zandlová. Na libereckých vysokoškolských kolejích se vysprchovala první den zákazu sprchování, který platil od 6. do 18. prosince 2023. Univerzita ho vydala ihned po výskytu bakterie legionely.

„Byl vydán zákaz používání teplé vody k sprchování na dotčených blocích, a studentky a studenti byli informováni o náhradní možnosti sprchování na jiných blocích kolejí. Zároveň jsme doplnili již používanou chemickou látku. Dalším z kroků bylo krátkodobé zvýšení teploty vody až na 70 stupňů Celsia,“ uvedl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Ludmila si myslí, že měla legionellózu, i když nešla k lékaři a nemá to potvrzené. Usuzuje tak z příznaků, které se u ní objevily po zhruba čtyřech dnech od vysprchování.

„Nejdřív mě začalo bolet v krku, potom následoval velmi dráždivý suchý kašel a horečka. Nemoc trvala okolo tří týdnů, ke konci už to byl hlavně kašel, ale zhoršené dýchání pozoruji stále, při běhu nebo u zpěvu,“ popisuje Ludmila své příznaky.

Studenti k nejohroženějším lidem touto chorobou nepatří. „Nejvíc rizikovou skupinou jsou muži nad 50 let, kteří ještě navíc k tomu kouří?“ upřesnila mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.

Bakterie se podle mluvčí Balašové v potrubí může vyskytovat i kvůli snaze lidé uspořit: „Jedním z důvodů je snižování ohřevu teplé vody s ohledem na nárůst cen energií a snaha ovlivnit spotřebu a teplotu vody může souviset s kvalitou teplé vody, to může způsobovat výskyt bakterie legionela v potrubí, v teplé vodě.“

Bakterie podle hygieniků může přežít i ve vodě, která má 60 stupňů Celsia.

Spustit audio

Související