V Chrudimi hledají způsob, jak zachránit chátrající medlešický zámek

26. květen 2020 17:11

Plánů na opravu památky už existovalo několik a také se zvyšuje cena, kolik by rekonstrukce měla stát. Teď je odhad na čtyřiceti milionech korun.

Chrudimská radnice se chce pokusit získat grant z takzvaných norských fondů. To jsou peníze, které už dřív pomohly zlepšit stav dalších památek v našem kraji - třeba poutního chrámu na Chlumku v Luži, dotaci dostalo Albertinum v Žamberku, ale třeba i Natura park v Pardubicích. Na opravu medlešického zámku bude potřeba asi 40 milionů korun, většina z toho by měla být právě dotace.

Zámek v Medlešicích

Jednou z hlavních změn by měla být plánovaná půdní vestavba. Horní část zámku je poškozená nejvíc a půdy jsou teď nevyužité. Zůstat by tam mělo místo pro sídlo osadního výboru, knihovna a také klubovny pro různé spolky.

A nově by to mohlo být třeba i vojenské muzeum, naznačil plány starosta Chrudimi František Pilný (ANO): „Mělo by to jednak sloužit pro osadní výbor Medlešice, případně pro další spolky a podobně. Počítá se s využitím třeba na festival romské kultury, s využitím parku na výstavní plochy pro vojenské muzeum.“

Rekonstrukce by mohla začít za necelé dva roky. Začátek je naplánovaný na leden 2022. Ale jen v případě, že Chrudim peníze skutečně získá. Pokud ne, bude to znamenat další odklad.

Spustit audio

Související