V Chrudimi jsou poškozené další mosty, jeden i na městském okruhu

2. květen 2019 14:10

V Chrudimi řeší problémy s poškozenými mosty. Chodci už nesmí na dvě lávky přes Chrudimku, ale poškozené jsou i další konstrukce. Jenže opravy budou stát miliony korun a radnice s nečekanými výdaji nepočítala.

Narušená je konstrukce mostu přes náhon Chrudimky u centra sociálních služeb. Sice ještě není v havarijním stavu, ale oprava bude nutná a nedá se dlouho odkládat. A podobné problémy jsou kousek dál proti proudu.

Ve špatném stavu je i most pod Kopanicí. Podle starosty Chrudimi Františka Pilného (ANO) je možné i to, že chyběla pravidelná kontrola staveb. „Poslední monitoring mostu tady proběhl někdy v roce 1992 nebo 1993. Od té doby už se pravidelně nedělal. Teď zřejmě přichází na to, že hodně mostů není v dobrém stavu.“

Dvě zavřené lávky

Od loňska je zavřená lávka přes Chrudimku na Kateřinském předměstí. Ta by měla přijít na řadu jako první, opravu radnice odhadla na čtyři miliony korun a hotová by měla být ještě letos.

Most v Chrudimi v ulici Dr. Milady Horákové potřebuje nutně opravu

A chodci nesmí ani na lávku u banky v Široké ulici. Tam to bude složitější, protože pod mostem vedou kabely a sítě. Ve hře je provizorní řešení - radnice chce na lávku nechat namontovat rošty, aby byla cesta průchozí, dokud se nevyřeší kompletní oprava.

Nejdražší a nejsložitější ale bude oprava u obchodního domu Tesco. Jde o velký most na městském okruhu. Jeho opravu plánuje Ředitelství silnic a dálnic a měla by začít příští rok. A nebude to ani tak oprava, jako spíš demolice a stavba úplně nového mostu, protože ten současný je ve velmi špatném stavu. A město chce tuhle příležitost využít tak, že by pod novou konstrukcí měla vést nová stezka pro chodce a cyklisty.

Spustit audio

Související