V jeskyni ve skále Budačině na Zlínsku je údajně schovaný zbojnický poklad

17. květen 2016
Česko – země neznámá

Skála Budačina je přírodní památka, která se nachází v Kudlovické dolině v nejzápadnějším výběžku okresu Zlín. A v ní je jeskyně, která v minulosti nejednou poskytla útočiště i „obživu“ místním zbojníkům. Nachází se totiž nedaleko cesty, která vede z Pomoraví na Hanou a jen kousek od Budačiny překračuje hřeben Chřibů.

A kde se vzal název Budačina? „Budačina se jí říká, co pamatuju, a to je už 72 let. Nikde v knížkách ale není napsané, po kom by to mohlo být,“ říká rodák z nedalekých Halenkovic Josef Hrbáček.

Podle pověstí byla oblast Budačiny působištěm zbojnické tlupy Ondráše, Petráše a Juráše. Právě tady na staré Hradské cestě, která spojovala jako kupecká cesta oblast Hané se Slováckem, zbojníci přepadávali bohaté kupce a uloupené peníze prý rozdávali chudým. Ve skalní zvětralé jeskyni se údajně ukrývá zbojnický poklad. Nikdo ho ale zatím nenašel.

Zbojníky nakonec pochytal hrabě Jan Rottál, který je odsoudil k smrti. Na přímluvu hraběnky Aliny z Bruntálu dostali nakonec milost pod podmínkou, že založí novou osadu a stanou se věrnými poddanými. Dědina dostala na paměť hraběnky jméno Alinkovice, později lidmi zkomolené na současné Halenkovice.

Stromy vytvářejí nádherně klidné prostředí

A jak se k Budačině dostanete? „Nejlepší a současně nejméně náročná trasa je z Kudlovské doliny. Tam se dá zaparkovat auto a dál jít zhruba kilometr pěšky do kopce,“ radí Josef Hrbáček. Ten, kdo by se chtěl trochu víc projít, může vyrazit přímo z Halenkovic.

Podobné skalní útvary jako je Budačina se objevují ve Chřibech i na dalších místech této lokality, Budačina patří k těm větším. Skály sestávají ze čtyř skalních výchozů, větší skály jsou jenom dvě. Na stěně hlavního skaliska je umístěna plaketa na památku velkého propagátora Chřibů Antonína Rozsypala.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.