V letních tropických dnech vrcholí výroba vánočních ozdob. Tady mají vánoce po celý rok

21. srpen 2018 12:09

Výroba vánočních ozdob právě finišuje. Zakázky pro zahraničních trh, kam míří většina produktů, musí být hotovy zhruba do měsíce. Poté se bude pokračovat s výrobou pro české zákazníky. Poslední roky se podle výrobců zvyšuje zájem o české vánoční ozdoby na tuzemském trhu a někteří zákazníci jim prý začínají dávat přednost před levnějšími produkty z východních zemí. 

Z evropských zemí má o české ručně zdobené ozdoby největší zájem Švýcarsko, Německo a Rakousko.

Zajímá vás, jak se malují skleněné vánoční ozdoby?

Letos je in růžová

Vypadá to trochu jako zdobení perníčků, jenom materiál a nástroje budou jiné. Malířky Moniku Patkovou a Věru Pickovou potkala na trzích v Hostinném i redaktorka Hana Veselá. A ty jí předvedly své umění.

Jsme ve výrobně vánočních ozdob, konkrétně ve foukárně, kde se rodí ozdoby, kde je jejich prvotní začátek. Jaké tvary tady letos hlavně vznikají?

„Hlavně koule o průměru 4 až 12 centimetrů," říká Martina Němcová, spolumajitelka výrobny vánočních ozdob.

Kolik ozdob se denně ve výrobně vyfouká?

„Záleží na tom, o jaký tvar se jedná. Ale může to být 100 až 500 kusů ozdob za den," doplňuje Martina Němcová.

Foukárny, stříbřírny i malírny jedou naplno. Výroba vánočních ozdob v těchto dnech vrcholí

Dostáváme se do takzvané stříbřírny. „Jedná se o výrobní proces, kde kulička dostává pokovený efekt. To znamená, že je uvnitř stříbřená. Je to reakce stříbřícího roztoku s horkou vodou a třepáním se ta ozdoba stane neprůhlednou."

Než se jednotlivé vánoční ozdoby dostanou do balírny, tak ještě prochází procesem, kde se barví.

„Je šest základních barevných odstínů a ty mají ještě další možnosti efektů, takže těch barev je neskutečně moc," vysvětluje Alena, pracovnice ve výrobě.

Drží v ruce stříbrnou kuličku a v druhé ruce má jakýsi zdobící pytlík s bílou hmotou: „Která je udělaná z lepidla a takového prášku. To se zamíchá a dá do pytlíčku. Střihne se dírka a začne se zdobit."

Ozdoby nejen pro vánoční čas dělají ve Rtyni manželé Kulhánkovi ze zdánlivě obyčejné překližky

Dřevěný anděl od Kulhánků

Stromky posluchačů mohou zdobit dřevěné ozdoby i rozhlasové logo. Ve Rtyni v Podkrkonoší vyrábí manželé Monika a Pavel Kulhánkovi s pomocí gravírovacího laseru a počítače ozdoby nejen pro vánoční čas, ale i na jarní svátky nebo na Valentýna. 

Vedle paní Aleny sedí kolegyně Simona: „Používám štětec, pytlíček a dozdobuji to kamínky a různými přízdobami. Mohou být i mašličky."

Veškeré práce ve výrobně vánočních ozdob právě vrcholí. Protože hlavně pro zahraniční trh musí být všechno hotové do poloviny září

„V tuto chvíli jde hlavně o hlídání času, pracovního výkonu a termínu expedice. Abychom vše stihli včas a zboží se dostalo k zákazníkům tak, jak má," připojuje Martina Němcová.

Co bude letos o vánocích hitem? Jaká bude oblíbená a módní barva a tvar? „Bílá v kombinaci s jakoukoliv jinou barvou."

Zatímco zakázky pro zahraniční trhy musí být hotové zhruba do měsíce, vánoční ozdoby pro české klienty se tady budou vyrábět kvůli zvyšujícímu se zájmu až do konce listopadu.

autoři: Radka Kohoutová , baj
Spustit audio

Související