V nemocnicích Pardubického kraje platí omezený režim. Plný provoz bude nejdřív po víkendu

1. prosinec 2023 08:10

Společnosti Nemocnice Pardubického kraje zatím neodvolala ohlášený omezený režim. I po včerejším jednání premiéra Petra Fialy (ODS) se zástupci lékařů platí, že víc než třetina nemocničních lékařů nebude sloužit přesčasy. Dál platí snížení počtu operací a přednost akutních zákroků a onkologické péče.

Původně měly mít výpovědi lékařů z přesčasů největší dopad na porodnice v Chrudimi a ve Svitavách, nakonec budou v obou zařízeních rodičky bez omezení přijímat dál. Podařilo se totiž najít shodu s doktory, jak uvedl hejtman Martin Netolický (3PK) podařilo se dohodnout kombinaci hlavního pracovního poměru, práce přesčas a dohod mimo pracovní poměr.

Bez výrazné změny provozu tak bude v prosinci fungovat gynekologicko-porodnické oddělení Chrudimské nemocnice. Jedinou změnou oproti běžné situaci bude částečné omezení plánovaných gynekologických operací.

Svitavská nemocnice

Svitavská porodnice dokonce měla dočasně pozastavit příjem rodiček už toto pondělí, nakonec ale i tam došlo k dohodě a lékaři vzali své výpovědi zpět, potvrdila to mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová. „Lékaři svitavské porodnice vzali zpět své výpovědi z dohod, pomocí kterých je zajišťována péče o pacienty mimo běžnou pracovní dobu. Jejich protest však trvá a podpora kolegů, kteří tento krok neučinili, také. Porodnice tedy dál bez omezení přijímá rodičky a provoz není přerušen.“

Ve Svitavské nemocnici také došlo k dohodě na zajištění provozu chirurgického oddělení, a to tak, že tamní příjmová ambulance a lůžková část oddělení budou fungovat v nepřetržitém režimu. Akutní operace budou jen ve všedních dnech v době od 7:00 do 15:30, v ostatní dny a hodiny tuto péči zajistí Litomyšlská, Chrudimská a Pardubická nemocnice. Plánovaná operativa se zastaví úplně.

Pardubická nemocnice

Největší omezení zatím čekají pacienty v největší, tedy Pardubické nemocnici, kde vypovědělo dohody 42 % sloužících lékařů. V nemocnici budou omezené plánované operace až o 60 %, a to napříč všemi operačními obory. Bude také omezený provoz ambulancí, poraden, třeba na infekčním a plicním oddělení, prodlouží se objednací doba na magnetickou rezonanci nebo CT vyšetření.

Nejméně se omezení dotknou kardiologie a interny, tam se personál k podpoře protestu formou výpovědi nepřidal. 

Chrudimská nemocnice

V Chrudimi dala výpověď z dohod čtvrtina lékařů ve službách, problém je hlavně na oddělení ARO, což se promítne do provozu chirurgických oborů. Plánované operace by to ohrozit nemělo, v Chrudimi se ale zavře lůžková část ARO.

Orlickoústecká nemocnice

V Ústí nad Orlicí vypovědělo dohody 40 % lékařů. Většinu oddělení se ale podařilo převést do směnného režimu. Nemocnice zajistí akutní, urgentní a onkologickou péči. Zrušení se týká asi 20 % plánovaných operací a fungovat budou jen akutní ambulance.

Litomyšlská nemocnice

V Litomyšli nedal výpověď žádný lékař.

Situace se v souvislosti s včerejším jednáním premiéra se zástupci lékařů zřejmě bude v nemocnicích měnit. Potvrdila to i mluvčí společnosti Kateřina Semrádová: „V Nemocnici Pardubického kraje zatím omezení provozu trvají, do doby než dojde k uzavření dohody na celostátní a regionální úrovni. Konkrétní informace budeme průběžně aktualizovat na webových stránkách jednotlivých nemocnic. Na webu najdou pacienti také rozcestník na omezení provozu v jednotlivých nemocnicích.“

Omezení provozu

Detailní aktualizované informace o omezení provozu v jednotlivých krajských nemocnicích:

Spustit audio