V nevinařských oblastech je možné pěstovat révu vinnou do výšek 250 až 500 metrů nad mořem

2. září 2023

Odolnost proti chorobám, doba zrání, tvar, barva hroznu a chuť bobulí. To jsou podle zahrádkářského instruktora Jana Kratochvíla důležité znaky pro výběr odrůd révy vhodných do vyšších poloh. Informace o jednotlivých odrůdách můžete čerpat z materiálů vydávaných ČZS.

„My zahrádkáři máme na zahradě jenom pár keřů révy, proto se snažíme vybrat ty nejkrásnější a nejchutnější odrůdy. To znamená stolní odrůdy, kterých je ohromná škála. Jsou vyšlechtěny stovky odrůd a my jsme rádi, když jich vysadíme a ochutnáme pár desítek, takže těžko jmenovat. Ale snažíme se odrůdy volit tak, aby hrozen byl krásný vizuálně, aby byl chutný a aby také včas uzrál,“ říká Jan Kratochvíl, odborný instruktor Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Plzeň-region a předseda spolku Vinaři Plzeňska.

Za výhodu oproti vinařům považuje možnost využít na zahradě pro révu vinnou mikroklima vytvořené pomocí stěn, zídek, pergol apod.: „I když jsme v polohách pro vinaře neskutečně vysokých, máme v zahradách mikroklima. Díky tomu můžeme pěstovat odrůdy, které zrají až do začátku října.“

Ochrana révy před jarními mrazy, chorobami a škůdci

Pokud uvažujete o pořízení si révy, sázet můžete i na podzim. Ideální je to ale zjara, nejlépe v dubnu. „Když se ohřeje půda a už máme záruku, že bude přijatelné počasí. Důležité je připravit půdu i tu rostlinu tak, aby pozdní jarní mrazy nezničily vyrašená očka. Révu před mrazem chráníme také tak, že přes vyšší dvojdrátí, pod kterým už máme nařezané tažně a čípky, přehodíme jakoukoli fólii nebo houni. A pod ni můžeme dát akumulátory tepla, např. vědra s vodou, betonové desky, kameny. Ve dne akumulují teplo a v noci je vyzařují, takže když přijdou jarní mrazy, udrží révu k ránu v teplotě i několik stupňů nad nulou,“ radí Jan Kratochvíl.

„Pokud jde o škůdce, vinaři se bojí špačků, my se bojíme kosů,“ konstatuje zahrádkářský odborník, „nálety špačků u nás nejsou, ale kosí rodinka dovede na našich několika keřích révy zdevastovat celou úrodu během pár dní. No a pak přijdou plísně. Ale vzhledem k tomu, že pěstujeme odrůdy s vyšší odolností vůči plísním, stačí proti nim jen jeden nebo dva postřiky. Můžeme používat i prostředky, které jsou čistě ekologické, na bázi třeba jedlé sody.“

Spustit audio