V pardubické nemocnici měli 3000 let starého pacienta. Rentgenovali hrnec

24. říjen 2017

Bronzový hrnec, který tři tisíce let ležel pod zemí v lese na Pardubicku, čekalo vyšetření v nemocnici. Pracovníci Východočeského muzea ho totiž odvezli na rentgenovou a tomografickou prohlídku. Na základě výsledků pak určí postup restaurování, aby mohli tento unikátní nález představit veřejnosti.

„Pro nás je to vyšetření na tomografu důležité, protože nám pomůže odhalit všechny vrstvy a ukáže nám, v jaké kondici jsou, tak abychom mohli zpevnit jednotlivé části nádoby. Zároveň vidíme, jak moc je zachované kovové jádro nádoby. V těch trhlinách se objevují chloridové soli a tím vzniká koroze,“ říká vedoucí restaurátorských dílen Východočeského muzea v Pardubicích Jana Malá.

Čtěte také

Stáří nádoby se odhaduje na tři tisíce let, vyroben v širší oblasti Alp nebo na italském území. „Podle vzoru je možné odhadnout, že to je zhruba 9. až 6. století před Kristem, spíš mladší. Tedy pozdní doba bronzová, za čas budeme vědět víc. Ty motivy, které na ní jsou, odkazují na starověké Řecko, protože na ní jsou labutě nebo černé husy, které táhnou sluneční kruh, což odpovídá antické řecké mytologii, kdy Bůh slunce předává na noc sluneční kruh labutím," říká ke stáří a vyobrazeným motivům na vzácném nálezu Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea.

Veřejnost hrnec uvidí až za rok

„Potřebujeme vědět, v jakém stavu je materiál uvnitř, v tomto případě jde o čas, protože některé úkony musíme udělat velmi rychle, protože nádoba se vyndala z klimatického místa, kde byla vlhkost a té nádobě to vyndání ze země nesvědčí“, doplňuje ředitel.

Tři tisíce let starý hrnec byl odvezen na vyšetření v nemocnici

Kdy bude možné unikátní půl metru vysokou i širokou nádobu ukázat veřejnosti, to zatím není jasné. Vše záleží na práci restaurátorů a konzervátorů. Podle ředitele muzea to ale bude nejdříve za rok, možná rok a půl.

autor: zen
Spustit audio