V Pardubické nemocnici vyšetřili Pannu Marii. Tomograf ji odhalil vrstvu po vrstvě

15. červenec 2016 16:02

V pardubické nemocnici ošetřovali 500 let starého pacienta. Počítačovým tomografem totiž prošla gotická socha, u které lékaři zjišťovali zdravotní stav. Madonu z Heřmanova Městce důkladně proskenovali a teď už ji mohou dát restaurátoři znovu do formy.

„V Pardubicích se rentgen sochy pod počítačovým tomografem dělá poprvé. Samozřejmě tento typ průzkumu se dělá jen u těch nejvzácnějších plastik,“ říká restaurátor Radomír Surma.

Zdravotnický přístroj je schopen nahlédnout pod povrch nejen lidského těla, ale i povrchových úprav gotické plastiky.

Tomograf odhalí každou vrstvu

„S jeho pomocí dokážeme poznat strukturu dřeva, z kolika kusů dřeva a jakým způsobem byla socha zhotovena, jaké se pod povrchem skrývají nátěry, defekty, nebo jiné taje. Je možno zjistit co je původní a co bylo k soše v průběhu staletí přidáno, případně, zda někde kousek nechybí,“ řekla restaurátorka Hana Vítová.

Průzkum počítačovým tomografem je ale jen malou částí komplexní restaurátorské práce. Tato gotická plastika má být poprvé za více než 500 let svého života komplexně restaurována. Navíc jde o první z řady soch, které projdou procesem průzkumů, zkoumání, restaurování, a na závěr vystavení veřejnosti.

Vyšetřenou sochu restaurátoři ošetří, zdokumentují, začlení do katalogu a nakonec vrátí do kostela v Heřmanově Městci.

Socha Panny Marie při vyšetření na CT
autoři: KUB , pta