V Praze metrem, v Náchodě po metru. Tato nadsázka teď platí dvojnásobně. Kdy se doprava zklidní?

30. srpen 2017

Pravděpodobně do konce týdne musí řidiči projíždějící Náchodem počítat s dopravními komplikacemi. Už tak problematickou situaci související s opravami hlavního silničního tahu na Polsko zhoršuje poslední dva týdny rekonstrukce ulice Českoskalická. Ani po jejím dokončení ale nebudou mít řidiči vyhráno.

Troubení, neslušné posunky a někdy i nadávky. Při průjezdu Náchoda v poslední době téměř běžná věc. Řidiče znervózňují dlouhé kolony, a nebo neohleduplní chodci. Že je situace v posledních dnech složitá připouští i dopravní inženýr Policie ČR David Kult. „Jsou někdy třeba i sprostější i na tu policejní hlídku, což si myslím, že by si řidiči neměli dovolit. Ani na ty, co zhotovují stavbu."

Policisté přitom nejproblémovější místa pravidelně monitorují, potřeba jsou nárazově. Ve chvíli, kdy už tak složitý průjezd zkomplikuje mimořádná událost - přesun těžké stavební techniky z jednoho místa na druhé, porouchané auto a nebo dopravní nehoda.

Čtěte také

„Spousta lidí prostě udělá dopravní nehodu a nechá auta stát. Je jim jedno, že zablokují dopravu. Měli by si označit místo střetu, nafotit si to na mobil a dát ta auta stranou, aby to trošku jezdilo," říká David Kult.

V terénu jsou vidět i strážníci náchodské městské policie

Podle zástupce velitele náchodské městské policie Miroslava Horáka by se doprava mohla zklidnit během několika dnů, ve chvíli, kdy stavbaři dokončí úpravy ulice Českoskalická, ta je totiž dočasně průjezdná jen jedním směrem. „Předpokládáme, že aý dojde k zobousměrnění ulice Českoskalická, že dojde aspoň k částečnému zlepšení té dopravní situace."

Další etapa oprav průtahu Náchoda

Řidiči a obyvatelé Náchoda si zatím ale definitivně neoddechnou

Práce totiž na dalších místech pokračují. Se stavbaři se tak řidiči setkají hned při vjezdu do města od Hradce Králové a Nového Města nad Metují.

„Kde oprava komunikace probíhá po třetinách. Levý pruh ve směru od Hradce Králové je dnes už téměř hotový. Nyní se intenzivně pracuje na dokončení chodníku. Následně se stavbaři, přibližně do konce září, budou věnovat opravě toho středního pruhu. A potom bude opravována složitá část a to tedy pravý úsek," říká tisková mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Intenzivně se pracuje také na dalším úseku ve směru k polským hranicím, o něco blíž centru Náchoda. Tam je levá strana vozovky stále ještě rozkopaná, místo asfaltu je tam jen hlína, to samé platí pro navazující chodník.

„Nyní už vozidla jezdí po opravené části komunikace a probíhají opravy na levé části komunikace ve směru na Polsko," doplňuje Nina Adlof.

Opravy jdou sice podle plánu, ale i tak skončí nejdříve v listopadu. Následně začne být město průjezdné i pro kamiony přijíždějící z Polska, které se momentálně dostanou do vnitrozemí jen objízdnou trasou přes Trutnov.

autor: baj
Spustit audio