V Sokolově bude mít pobočku střední škola sociálně-právní

20. duben 2006

Střední odborná škola sociálně-právní chce od září otevřít pobočku v Sokolově. Škola, která sídlí v Čáslavi, se zaměřuje zejména na vzdělávání romských studentů. S městem si už dojednala pronájem prostor v jedné ze sokolovských základních škol. Smlouva platí zatím na rok, pokud vše půjde bez problému, bude se prodlužovat.

Sokolovský místostarosta Zdeněk Berka uvedl, že radnice nabídla střední škole prostory ve 4. základní škole za obvyklé nájemné 500 korun za metr čtvereční a rok.

Školní třída

První studenti by ve škole měli zasednout už letos v září. Ačkoli jde o soukromou školu, nevybírá od studentů žádné školné, protože drtivou většinu peněz na provoz získává ze státních příspěvků. Absolventi by po studiu mohli najít uplatnění zejména ve státní správě, jako sociální pracovníci a podobně. Po čtyřleté docházce zakončené maturitou by mělo brány školy opustit 20 až 25 absolventů.

Podle sokolovského starosty Karla Jakobce v minulosti nebyly podobné projekty zaměřené na vzdělávání dětí ze sociálně slabších rodin příliš úspěšné. Ale v žádném případě není skeptický. Domnívá se, že někteří absolventi by mohli najít uplatnění i v městské samosprávě.

Soukromá škola se původně jmenovala Romská střední škola sociální a sídlila v Kolíně. Do Čáslavi se přestěhovala loni na jaře. Prostory ji na dobu určitou pronajal Středočeský kraj. Mladá fronta Dnes (MfD) loni v květnu informovala, že škola má dluhy a vyšetřuje ji policie. Podnět k tomu dala Všeobecná zdravotní pojišťovna, které údajně škola dlužila téměř 400.000 korun. Škola se k dluhům přiznala. Také vedla spor s vodohospodářskou společností Vodos. Podle tisku zanechala dluhy i v Kolíně.

U tabule

O dluzích romské střední školy se podle MfD mluvilo už před sedmi lety. Ojedinělá škola, kterou založil v roce 1998 romský předák Emil Ščuka, byla tehdy na pokraji krachu. Statisícové dluhy měla u dodavatelů energií i u některých učitelů. Finanční problémy řešila zavedením školného.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio