V ZOO Dvůr Králové byla otevřena největší zastřešená voliéra pro lidoopy v Česku

18. srpen 2011

Výška téměř osm metrů a plocha 631 metrů čtverečních, to je nový prostor, který dostali k užívání tento týden orangutani bornejští v ZOO Dvůr Králové.

Jako první ho otestovala samice Žanda se svými dvěma mláďaty. Orangutaní rodinka je z nového výběhu nadšená. První pohyby zvířat byly sice trochu opatrné, ale po chvíli se osmělili. Při vstupu do výběhu se starší mládě, šestiletý sameček Besar, ještě držel mámy za tlapu, ale po chvíli už zkoumal nové možnosti zábavy, které mu výběh nabízí.

Malá Tessa, jeho devítiměsíční sestra se stále ještě drží na matce, ale i ona už se v novém prostoru osmělila. Nejvíce jí nadchla možnost šplhat po pletivu, které je v zadní části výběhu. Ve vedlejším výběhu jsou hulmani jávští a oba dva druhy zvířat tak dostaly možnost poprvé se spolu seznámit. Pro obě strany to bylo očividně velmi zajímavé. Samice Žanda je zatím nejvíc nadšena tím, že skrz prosklená skla výběhu vidí až na ulici, kde procházejí lidé a jezdí auta. I návštěvníkům se nový výběh moc líbí, protože mohou celou rodinku pohodlně pozorovat, u výběhu jsou umístěny lavičky.

Výběh v zoo postavila firma Průmstav Náchod. Je rozdělen do dvou částí, celková velikost je 631 metrů čtverečních. Výběh je zastřešen nerezovou sítí, umístěnou na téměř osm metrů vysokých pilotech (výška nadzemní části pilotů). Celková konstrukce za použití sítě a velkoprůměrových pilotů byla tímto způsobem použita v České republice poprvé. Do železobetonových zdí výběhu jsou vsazeny prosklené výkladce z 30 mm skla. Stavba výběhu stála téměř 10 milionů korun a byla financována pouze z prostředků zoo.

autor: nov
Spustit audio