Václav Souček: Bylo nebylo

Když Vojtěch Jasný natočil své dílko "Až přijde kocour", barvité podobenství o lžích, pokrytectví a lásce, byl Jan Werich u tehdejší vládnoucí moci v nemilosti. Dvojrole věžného a principála mu přesto přinesla titul národního umělce na stříbrné míse uznání. Už se nedozvíme, kdo všechno přitom skřípal zuby a komu to nebylo po chuti.

Inu; vyznamenání není ani tak důležité pro toho, kdo je dostává, jako pro toho, kdo je uděluje. Historie se v tomto ohledu opakuje, vždycky můžete mít desítky výhrad. Dosaženou hranici otevřenosti společnost hravě překročí k bezohlednosti, takže to následně schytá bez milosti vyznamenávající i vyznamenaní.
Barvité podobenství o lžích, pokrytectví a lásce. Vždycky aktuální.
Věžný v Jasného filmu praví v závěru "Bylo nebylo. Ale spíš bylo." Okénko se zavře, aby se znovu otevřelo - a Jan Werich nad tím mávne rukou.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.