Václav Souček: Jedno

Co je to, to „jedno“? Číslovka, nebo jako jednotka lhostejnosti náleží mezi citoslovce?

Do jaké míry je, nebo není ekonomická geografie pro český stát podstatná, napovídá jedno zveřejněné číslo, řekněme, že pořízené hrubým odhadem: z české ekonomiky odteče prý ročně do zahraničí ve formě dividend zahraničních firem 350 miliard korun.

Táž novinová esej dále vzpomněla jmenovitě, kdo z otců privatizace vtloukal lidem do hlavy, že kapitál nemá národnost a je jedno, zda majitel kapitálu je domácí, či zahraniční… peníze a mašličky, pamatujete?

Jak se dlouhodobě jeví, nemůže nám být jedno, když většinové zisky končí na privátních účtech a citelně scházejí státnímu rozpočtu.

Zkrátka a dobře, jak se říkávalo: jedno je kolečko u trakaře.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Sucho na patře

    Minulý pátek byl kalendářem uveden coby Světový den vody. Těžko takový svátek slavit, těžko před znovu hrozícím suchem zavírat oči, nebo mlčky zírat jak tele na nová vrata.

  • Václav Souček: Vylučování

    Vylučování dá práci nadvakrát; napodruhé je třeba vyloučit projevy nelibosti ve tvářích vylučujících, protože dotěrní žurnalisté nedopřejí vylučujícím klidu. 

  • Václav Souček: Tržní prostředí

    Dá-li jednomu milion lidí po koruně, nic jim to neudělá, a z jednoho je milionář. K uzoufání to zatím není, ale o nápravu některých věcí si to říká hodně hlasitě.