Václav Souček: Kdo a kým

Dva díly redakčních sborníků „Kdo byl kdo ve XX. století“ obnášejí téměř tisícovku stránek. Úctyhodná práce, pro žurnalisty znamenitá studnice faktografií. 

Nové milénium se ale nutně dožaduje dalších informací. Aktuální vítěz prezidentských voleb na Ukrajině prezentuje touhu voličů po změně politiky, nejen po výměně politiků. Chlapecká tvář, vděčný úsměv, upřímný pohled, nulová politická minulost, nezkorumpované ztělesnění nového ideálu.

Co na tom, že prezidentské pravomoci nedosahují úrovně parlamentních, co na nezkušenosti s politickou mlýnicí dobrých úmyslů?

Prezidentské volby na Ukrajině vyhrál herec a komik Volodymyr Zelenskyj

Volodymyra Zelenského vynesla do čela nespokojenost s Janukovyčem a Porošenkem, a věčně zelená naděje na lepší příští. Až následně spustí investigativní žurnalistika zpětný chod, zkusí se dobrat předstartovní minulosti herce a kabaretiéra a zjistit, čí zájmy a finance volebnímu sukcesu předcházely.

Až se tak stane – a lze předpokládat, že ne zcela dokonale – nejspíš vystřídá současnou otázku „kdo to je“ ta příští: „kým se stal“.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Auta bez řidičů

    Situace je vážná. V silniční dopravě valem přituhuje; přispívá k tomu hustá spleť uzavírek, oprav a rekonstrukcí, sem tam i finální souběh povolení ke stavbě nové dálnice.

  • Václav Souček: Dvě procenta

    Do vlasatého poslance od Pirátů se budou ještě nějakou chvíli strefovat  jeho kolegyně a kolegové z pravicového spektra Poslanecké sněmovny - a nejenom oni.

  • Václav Souček: Figuríny a fígle

    Papundeklová figurína policisty za pár stovek, instalovaná v obci u vozovky, dokázala umravnit spěchající řidiče; stávalo se, že jste se lekli i papundeklového kuchtíka.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.