Václav Souček: Knížecí rada

Knížecí rady jsou začasté vysmívány pro odtrženost od života. Je tomu ale tak vždy?

Kníže Karel je názoru, že Unii se mají miliardy ze státních peněžních rezerv půjčit, neboť v budoucnosti bychom mohli mít potíže. Tahle formulace je nepřesná; postihnout přesnou formulaci našeho ministra zahraničních věcí a místopředsedy vlády je obtížné, definovat její význam přesložité.
Tak se člověk musí uchýlit k řeči obecné, aby si ono doporučení dopřeložil: má pravdu, místopředseda. V budoucnu totiž budeme mít obtíže tak jako tak. S německým průmyslem jsme svázáni pupeční šňůrou, exporty padají jak hrušky, východní a vzdálené trhy nevidět. A vyváželi bychom co? Řepkový olej?
Nepůjčíme-li, hrozí nám sólové potopení české pramice, do které teče. Půjčíme-li, můžeme zatím tančit v podpalubí evropského parníku, vybaveného záchrannými čluny s plovacími vestami. Utěšené vyhlídky.
Tak asi půjčíme, protože jsme bohatí. Občanstvo investuje do další emise státních dluhopisů, to je dobře polovic.
A kdyby nejhůř bylo, zvýšíme zase o chlup spotřební daň.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.