Václav Souček: Lidem dobré vůle

Rozhlas, to jsou hlasy - a s nimi lidé - vrývající se nesmazatelně do paměti. Poslední Vánoce byly prvně bez Karla Gotta, a přesto vrchovatě s Karlem Gottem, na Malvazinkách se rozprostřel koberec ze svíček. 

Témbr a barva hlasu naskočí při vzpomínce na vlídného Františka Nepila, na galerii slavných a zesnulých, na pány Pivce, Hrušínského, Brodského, Sováka, Menšíka, Kemra, Wericha, Horníčka…. ta plejáda včetně dalších nejmenovaných oblíbenců budí tesknou lítost, sesnoubenou s vděčností za to, že naší generaci bylo dopřáno popojít dílek jejich životních cest s nimi.

Čtěte také

Živoucí pokladničku moudrého humoru máme v osobě Zdeňka Svěráka, jenž se umí bezelstně přihlásit i ke svým životním omylům, dávno vykoupeným skutky. Charakterizoval dnešní situaci naší nesourodé, rozhádané společnosti velmi výstižně, jako stálou oscilaci mezi strachem a prospěchem.

Teta Anička, když žila kus svého života těžkého, řekla něco podobného jinými slovy: „Bodejť. Nosíme v sobě kus andělského křídla a čertovského ocasu, je to na volbě."

Až Vás přestane brnět hlava po Silvestru, připijte tiše všem lidem dobré vůle. Třeba zrovna na Vás někdo slyší.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Bylo - nebylo

    Dílek smutku do toho adventního údobí přináleží; osmé výročí  úmrtí Václava Havla, dramatika, disidenta, vizionáře a prezidenta. Jak neúprosně ukrajuje z našich životů čas.

  • Václav Souček: Poměry a průměry

    Maminka kamaráda Petra byla vídeňská Češka. Když ovdověla, přestěhovala se s dítětem do pražské Libně. Její  důchod přepočítaný na koruny jí umožnil slušné živobytí.

  • Václav Souček: Ego

    Konzervativci drtivě vyhráli a premiér slíbil vrátit Britům sebedůvěru. EU bude vlivného a s přispívajícího člena postrádat, a čeká ji přechodné období nových dohod.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.