Václav Souček: Nestandardní a nadstandardní

Pokud policie dopadne lapku, co si ze zlatnictví odnesl po kapsách zboží za desítky tisíc, nemá ještě vyhráno. Je třeba všechno sepsat, řádně vyšetřit, doložit a případ předat k dalšímu řízení.

Známe to nazpaměť ve zkratkách z televizních detektivek. Praxe není tak jednoduchá.

Exposlanec a exhejtman doktor David Rath byl zatčen se sedmi miliony v hotovosti, šetřen a souzen po dobu sedmi let. Aby symbolicky, v pondělí 7. října nastoupil do vězení k výkonu trestu.

Čehož po svém způsobu využil k další medializaci svého v uvozovkách politického případu a znovu očernil kde koho.

Justice a spravedlnost (ilustrační foto)

Den poté podává vyšetřovací komise poslanecké sněmovny po dvouleté činnosti několik trestních oznámení na slušnou řádku politiků a expolitiků, kteří by měli být zaháčkováni, obviněni a potrestáni v causách okolo privatizace OKD.

Užijete-li prostého srovnání s časovou úsečkou causy Davida Ratha, vyvstane před vámi otázka: Když nestandardní řízení o miliony až k nástupu trestu trvalo sedm let, kolik roků může trvat nadstandardní řízení o miliardy?

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Šetřit pojmy

    Poprask kolem té prezidentské úvahy o možném udělení abolice je slabé slovo. Prezident Miloš Zeman si tentokrát rozlil ocet i u svých sympatizantů, když popřel sám sebe.

  • Václav Souček: Co nebere rozum

    Klíčovým svědkem v kauze předražených nákupů letounů CASA byl vojenský pilot v hodnosti podplukovníka. Podle dostupných a zveřejněných údajů vstoupil do armády v roce 1990.

  • Václav Souček: Ode zdi ke zdi

    Těžko počítat organizace, které podporovaly za rozpočtované peníze turistický ruch v naší zemičce. Bylo jich víc než dost, od celostátních až po místní společenstva.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.