Václav Souček: Zloději kol

Italský film "Zloději kol" z roku 1948 podává na příběhu nezaměstnaného realistický obraz tehdejších poměrů Itálie. Stal se epochální ukázkou filmografie té doby.

Jen v Hradci Králové už letos zloději ukradli na 500 kol. Z barvy hlasu může vnímavý posluchač seznat, že jedno z nich bývalo majetkem autora této poznámky. Letitý, desetikilový Favorit, postavený Františkem Babickým, legendárním mechanikem někdejší reprezentace, byl řádně omšelý, ale bez vady.
Autor přičítá změnu v držení obecnému rozmachu revolucí, vycházeje z poznání, že každá revoluce je provázena masivními přesuny majetků. Týkají-li se přesuny majetků i zámků, polností, fabrik a financí, nelze z nich vyloučit ani jízdní kola. Svízel je dále s tím, že není problém ukrást jak zámek i s kolem, tak kolo i se zámkem. Policie má, jak známo, jen omezené možnosti: nemůže krádeži předejít, či zabránit. Vnímá, monitoruje, sepisuje protokoly, šetří a oznamuje zjištěné.
Cyklista může krádež vyloučit, to jest kolo nemít. Nebo výrazně možnosti krádeže omezit. což znamená kolo nepoužívat.
Nabízí se ovšem celospolečenská, epochální možnost natočit "remake" filmu "Zloději kol".
Na půdorysu realistických obrazů současných poměrů v Čechách.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.