Ve Slatině je asi 50 kg semtexu, tvrdí majitel. Spekulace o vyšším množství odmítá

17. únor 2015

Majitel firmy Multiagro Martin Rudolf odmítá spekulace, že v areálu ve Slatině jsou palety s trhavinou semtex. Českému rozhlasu sice potvrdil, že tam je asi 50 kilogramů semtexu V10, ale jako běžná součást vojenského materiálu, nikoli jako samostatná trhavina. Martin Rudolf tvrdí, že původní spekulace o paletách se semtexem jsou nedorozumění.

„Bylo to součástí dodávky jedné zahraniční firmě na testování přístrojů na nacházení plastických trhavin. Bylo to v dodávce právě k těm přístrojům, které mají detekovat na letištích a nějakých těch check-pointech v Iráku a podobně plastické trhaviny. Měli to právě k tomu, aby si ověřili funkčnost zařízení."

"Plastická trhavina je sice součástí celé řady vojenské munice a armádních výrobků, ale že bychom měli skladovat palety plastické trhaviny, byť i paletu, tak to určitě ne,“ říká majitel Martin Rudolf.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD ale tvrdí, že ve skladech semtex byl. Našlo se tam podle něj devět palet.

Policisté při kontrole muničního skladu ve Slatině u Vysokého Mýta našli stovky tun munice, včetně trhaviny semtex. Firma má přitom povolení na šest tun zbraní a střeliva, které může skladovat jen ve dvou zkolaudovaných objektech.

Čtěte také

Majitelé společnosti Multiagro už před osmi lety čelili obvinění z nelegálního obchodu se zbraněmi. Soud je ale tehdy osvobodil. Firma byla také podezřelá z nepovoleného vývozu zbraní do Francie.

O společnosti Multiagro se nedávno mluvilo také v souvislosti s její kontroverzní reklamou na samopaly. Zbrojaři použili autentické fotografie islámského radikála, který se chystá zabít britského humanitárního pracovníka. Společnosti hrozí dvoumilionová pokuta.


Zvětšit mapu
autor: tch
Spustit audio