Ve Zdoňově za poslední čtyři roky sedmkrát hořelo. Požáry mají na svědomí členové jediné rodiny

1. srpen 2017

Ve Zdoňově na Broumovsku opět hořelo, už posedmé za poslední čtyři roky. Všechny případy mají přitom na svědomí členové jediné rodiny. Zatímco předchozí požáry způsobily škodu tři miliony korun, tentokrát byla minimální, oheň se totiž podařilo uhasit velmi rychle. Navíc šlo o starou kůlnu.

„Tady odsud to šlo takhle nahoru. Štěstí, že jsem měl venkovní vanu naplněnou dešťovou vodou a vzal kbelíky," říká Miroslav Horečný, kterého upozornili na požár jeho kůlny štamgasti z místní hospody.

S plameny si díky dešťové vodě z venkovní vany poradil sám a přivolaní hasiči už doutnající místo jen dohasili. „Dokropili to, aby se náhodou ještě něco nestalo."

Od roku 2013 už ve Zdoňově hořelo několik domů, stodola nebo dřevěný posed

Pokaždé když ve Zdoňvě v posledních letech hořelo, šlo o opuštěné, málo používané objekty. Policisté následně zjistili, že je zapalovali členové jedné z místních rodin. Jeden z nich už byl právě za žhářství ve vězení a momentálně je na léčení, podezření tak padlo na jeho mladšího bratra.

„Já jsem ho viděl, jak chodil okolo, jak tudy procházel," říká Miroslav Horečný.

Čtěte také

Policisté proto šli téměř najisto a případ podle mluvčí náchodského oddělení Evy Prachařové velmi rychle uzavřeli. „K činu se přiznal devatenáctiletý mladík, policie případ uzavřela jako přestupek proti majetku a předala k vyřešení přestupkové komisi."

Ve Zdoňově na Broumovsku opět hořelo, už posedmé za poslední čtyři roky. Šlo o starou kůlnu.

To ale místní neuklidnilo, podle nich je jen otázkou času, kdy začne hořet znovu.

„Mám obavy, já se bojím třeba jen odejít z baráku na nákup," říká Miroslav Horečný. Podobně jako on přitom mluví i další obyvatelé Zdoňova.

„Hlavně lidé, co mají chalupu a jezdí na ní jednou za čtrnáct dní, tak se obávají, že to jejich stavení může přijít další na řadu," vysvětluje paní Jitka. Její rodina prý spoléhá na hlídací psy a o svůj dům se tak nebojí.

autor: baj
Spustit audio