Vede Eliška a Jakub, stále oblíbenější je také Emma. Rodiče se nebojí ani neobvyklých jmen

20. říjen 2016

Nejoblíbenějšími jmény v Česku jsou Eliška a Jakub, zveřejnil to Český statistický úřad. Hned za Eliškou je Anna a Tereza. Mezi chlapeckými jmény je na druhém místě Jan a na třetím Tomáš. Seznam dvaceti dívčích a chlapeckých jmen připravili statistici k Evropskému dni statistiky, který připadá právě na 20. října.

Statistika se týká dětí narozených v lednu. Výsledky se ale neliší od toho, jaká jména vybírají rodiče pro své děti v průběhu celého roku.

Křestní jména dětí narozených v lednu sleduje Český statistický úřad od roku 1999. Nejoblíbenější chlapecká jména v lednu 2016 byla Jakub, Jan a Tomáš, nejoblíbenější dívčí jména Eliška, Tereza a Anna.

„Jan, Jakub a Tomáš jsou na prvních místech nepřetržitě od ledna 1999. U dívek se za tu dobu vystřídalo už devět jmen. Nejdříve byla 13krát za sebou vítězkou Tereza. V posledních letech se už třikrát podařilo vyhrát Elišce. V lednu 2014 bylo nejoblíbenější dívčí jméno Anna,“ hodnotí dlouhodobý vývoj Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

„Letos mě asi nejvíce zaujalo, že se mezi první 20 jmen u dívek dostala Emma s dvěma m. Nevím, jaký je rozdíl mezi jménem s jedním nebo dvěma m, ale kdyby se spojily dohromady, skončily by na třetím místě,“ řekl mluvčí úřadu Tomáš Chrámecký.

Statistici zaznamenali v letošním lednu i některá netradiční jména, ať už staročeská, nebo cizokrajná. Z chlapeckých je to například Barnabáš, Dalimil, Diviš, Mikeš, Attila, Geralt, Lionel, Jeroným Iskandar nebo Taigo Ryu. V lednu se u nás také narodila Adléta, Aleška, Josefa, Klotylda, Adel, Aurelie, Rihanna, Salome, Amálie Perla nebo Nina Anuška.

Top dívčích jmen
autor: ČRo
Spustit audio