Veletrh Křehká krása v Jablonci nad Nisou bude. Škody po deštích Eurocentru se povedlo odstranit

2. srpen 2021 15:34

Svaz výrobců skla a bižuterie připravuje veletrh Křehká krása. Ještě donedávna nebylo jasné, jestli se bude moci odehrát s ohledem na epidemii koronaviru a také vytopené Eurocentrum v Jablonci na Nisou, kde se přehlídka koná. Škody po přívalových deštích se ale podařilo odstranit a díky rozvolnění protiepidemických opatření nebude ani nutné omezovat návštěvnickou kapacitu.

10. ročník veletrhu Křehká krása začne ve čtvrtek 12. srpna a potrvá do neděle 15. srpna. Návštěvníkům se představí 40 firem, které vyrábějí sklo a bižuterii. Hlavním doprovodným programem budou módní přehlídky s finalistkami soutěže Miss a také ukázky tradičních sklářských řemesel.

Čtěte také

Ještě nedávno přitom nebylo jasné, jestli bude možné módní přehlídky a letní jarmark výrobců vůbec pořádat. Nejen kvůli koronaviru, ale také kvůli škodám po přívalových deštích. Blesková povodeň v centru Jablonce nad Nisou v polovině července zaplavila jeden z pavilonů Eurocentra tak, že voda sahala ze sklepa až do přízemí objektu a voda tam protékala zásuvkami, takže byla kompletně zničená elektroinstalace. Město ale podle pořadatelů veletrhu zajistilo rychlou opravu, a prostory pro výstavu jsou připravené. A díky rozvolňování protiepidemických opatření se pořadatelé nemusejí omezovat, pokud jde o počty návštěvníků ve vnitřních prostorách.

Nabídka jubilejního veletrhu Křehká krása

V jabloneckém Eurocentru bude 40 firem, které vyrábějí bižuterii a sklo. Kromě už tradičního jarmarku se mohou návštěvníci těšit na doprovodný program. Ambasadorkou Křehké krásy je letos česká návrhářka Beata Rajská, která mimo jiné nabídne vzdělávací přednášku o designu.

Na každý den připravují pořadatelé 2 módní přehlídky; půjde o vybrané modely, které se představili v uplynulých 9 letech na přehlídkách Made in Jablonec, tedy kolekce od českých módních a šperkařských návrhářů. Šaty a bižuterii na mole představí finalistky soutěže krásy Miss České republiky. Nebudou chybět ani ukázky tradičních sklářských řemesel, jako je rytí, broušení, tavení skla nebo výroba figurek. Techniky představí skláři v Muzeu skla a bižuterie, které se na pořádání veletrhu podílí a návštěvníci veletrhu ho mohou po celou dobu Křehké krásy navštěvovat.

Svaz výrobců skla a bižuterie a koronavirus

Čtěte také

Epidemie koronaviru výrobce skla ovlivnila, podle vedení Svazu především v loňském roce, kdy byly dopady nejhorší. Zejména firmy, které vyrábějí skleněné vánoční ozdoby, se ocitly ve velkých krizích, protože přišly o tržby; nebyly žádné vánoční trhy, klesl i export. Obraty podle vedení Svazu ve firmách, které sdružuje, poklesly na zhruba 40 až 50 % normálu z roku 2019. Ztráty se už daří postupně vyrovnávat. Z padesátky podniků svaz o 5 přišel; 2 už jsou zavřené úplně, de facto kvůli krachu, a další 3 menší podniky pozastavily s ohledem na situaci svoji činnost.

Spustit audio

Související