Velkou pardubickou vyhrál znovu Váňa s Tiumenem

9. říjen 2011

Velká pardubická má potřetí v řadě stejného vítěze. 121. ročník nejslavnějšího českého dostihu vyhrál opět Josef Váňa starší v sedle Tiumena. Celkově je to pro něj osmý triumf.

Váňa se s Tiumenem držel po většinu závodu v závětří na zadních místech, později na třetí, čtvrté pozici. I do finiše měla ve svém posledním dostihu kariéry nakročena nejlépe bělka Sixteen s žokejem Josefem Bartošem, jenže cílová rovinka patřila osmapadesátileté legendě českého sportu. V posledních padesáti metrech už o prvenství Váni nikdo nepochyboval.

Přitom favorit Velké nemusel ani doběhnout do cíle. Tiumen měl problémy a také kus štěstí na Taxisově příkopu, na němž doskočil jen těsně na hranu. Kdyby dopadl před ní, patrně by spadnul.

"Jel tam nějaký kůň, který měl problémy při doskoku, Tiumen dopadl na hranu a povedlo se mu z toho dostat. Já jsem naštěstí nespadl. Musím se podívat na záznam, jak to probíhalo, protože to zatím nemám úplně ujasněné, jak to vlastně všechno bylo," říkal po závodě Josef Váňa.

Hnědák Tiumen je osmým koněm, který Velkou pardubickou ovládl potřetí. První místo v historických tabulkách drží čtyřnásobný vítěz Železník, kterého ve všech případech vedl také Josef Váňa starší. Ten má na kontě z 25 startů osm triumfů, tři druhé a tři třetí příčky.

autor: jsu
Spustit audio