Vesnička Tučín má termální koupaliště i mlýn s výhledem na Moravskou bránu

8. červen 2016
Česko – země neznámá

Asi tři kilometry východně od Přerova v Olomouckém kraji leží vesnička jménem Tučín. V jejím okolí se nacházejí sladkovodní vápence. Když se tu v minulosti těžily, měli místní lidé nejen možnost nahlédnout do podloží obce, ale i vybudovat několik zajímavých míst. Například ojedinělé termální koupaliště.

Místa, kde se vyskytují termální prameny, jsou vyhledávaná po celé Evropě. A tak se skoro nechce věřit tomu, že u nás existuje malé termální koupaliště, kde se lze vykoupat zadarmo a to dokonce už od května. Oním místem je Tučín na Přerovsku.

Geologie Přerovska je velice zajímavá. Minerální prameny zde v dávné minulosti vytvořily kupy sladkovodních vápenců – travertinů, které mají mocnost až několik desítek metrů. Když do tohoto kraje přišli první lidé, objevili pozoruhodná návrší, na kterých pramenila chutná minerálka, v mnoha případech navíc teplá. A tak se pravěký člověk na těchto místech usadil.

Pramen o teplotě 21 stupňů Celsia

Travertin se v Tučíně začal těžit už v 19. století. Nešlo sice o nic velkého, ale i tak se stal tento kámen symbolem obce. V blízkém okolí se mu říkávalo tučínský kámen či tučíňák. Těžilo se zde až do 80. let 20. století. Kámen se využíval nejen na obklady a dlažbu, ale i jako velmi levný stavební materiál. Dodnes je vidět na mnoha podezdívkách a stěnách domů i hospodářských stavení.

Termální koupaliště v Tučíně je asi jediné u nás, kde se můžete koupat zadarmo

V roce 1935 prováděli těžaři v obci vrt, při kterém narazili na minerální pramen. Díky teplotě 21 stupňů Celsia byl využit v roce 1940 ke stavbě místního koupaliště v jámě jednoho z vytěžených lomů.

A koupaliště je tu dodnes. Protože nesplňuje moderní podmínky pro oficiální provozování, je možné se zde koupat zdarma a na vlastní nebezpečí. Stále ho však napájí minerální voda z pramene prýštícího z vrtu.

Ten zaplnil nedaleko koupaliště i další z vytěžených lomů, ve kterém vzniklo mělké jezírko s bohatým biotopem pro vodní rostliny, hmyz a živočichy. Na okraji tohoto lomu je také možné si zblízka prohlédnout strukturu surového travertinu. Je znát jeho porézní složení, které dává nažloutlému kameni zdání lehkosti.

S tučňákem za poznáním

Není to však jen lom a travertin, co do Tučína láká turisty. Kromě jiného zde vybudovali naučnou stezku nazvanou S tučňákem za poznáním, která provede návštěvníky společně s maskotem v podobě tučňáka obcí. S dětmi ze školek je možné tuto stezku projet i speciálním vláčkem – Tučolínem.

Z vyhlídky ve mlýně je vidět Moravská Brána, Oderské vrchy i Přerov

Stezka vede kolem nejvýznamnějších památek vesnice, třeba sochy sv. Izidora z roku 1749, kterou vesnici věnovala hraběnka Emerencie z Minkwitzburku. Světec je zpodobněn ve starohanáckém kroji z doby Marie Terezie, což je naprostý unikát.

Kolem dalších soch a památek se nakonec turisté dostanou na náhorní plošinu nad obcí, kousek od zmíněných lomů. Zde stával od roku 1743 větrný mlýn německého typu, který v roce 1910 zničila větrná smršť. Místní si toto místo chtěli připomenout, proto zde vznikla nízká vyhlídka právě v podobě větrného mlýna, ze které je krásný výhled na Přerov a Moravskou bránu.

autor: kbz
Spustit audio