Většina nelegálních poutačů od silnic v Pardubickém kraji zmizela

3. duben 2018 10:00

Větší část nelegálních billboardů umístěných u silnic první třídy v Pardubickém kraji už byla odstraněna. Z celkové téměř stovky jich zmizelo 58. Na odstranění dalších krajští úředníci pracují.

Hejtmanství všechny vlastníky nelegálních reklamních ploch postupně obesílá výzvou k jejich odstranění. „Tempo je závislé na ostatní administrativě týkající se silničního hospodářství, ne všichni už byli osloveni. Z počtu odeslaných výzev je 90 procent reklamních zařízení odstraněno. Se zbytkem jsou určité problémy, teoreticky to může skončit u soudu,“ řekl Roman Kyncl z odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu.

Od silnic v Pardubickém kraji zmizely první billboardy

Reklamní plochy podél silnice I/37

V Pardubickém kraji začaly od silnic mizet první nelegální billboardy. V regionu jich stojí podle sčítání silničářů zhruba 150. Předcházely tomu dopisy rozesílané majitelům billboardů.

Podle provozního náměstka pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic Jiřího Hostaši odstraňování vloni začalo, ale časem se zpomalilo a nyní se s dalším postupem vyčkává. „Hledají se právní stanoviska, protože jde o soukromý majetek. Nejde se do toho vrhnout po hlavě, takže čekáme na další dispozice,“ řekl Hostaša.

Podle novely zákona o pozemních komunikacích z roku 2012 měly billboardy z bezpečnostních důvodů zmizet k loňskému 1. září z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy, pokud jsou ke komunikaci blíž než 250 metrů. V celém Česku se jedná o 3000 z 25 000 poutačů. V Pardubickém kraji byl původní odhad 150billboardů, později byl upřesněn na méně než 100.

zdroj: ČTK
Spustit audio