Vrchol Sněžky obehnala zhruba jeden metr vysoká síť. Má ochraňovat vzácnou horskou přírodu

18. červen 2020 11:37

Jeden metr vysoká síť na Sněžce oddělila návštěvnický prostor od míst, kde turisté nemají co dělat. Pracovníci Správy krkonošského parku ji ve spolupráci s kolegy z Polska natáhli po obvodu téměř celého vrcholu. Zábrany mají ochránit vzácnou horskou přírodu. 


Nikdy předtím ochranáři k podobným opatřením ještě nepřistoupili, jenže návštěvnost Krkonoš meziročně stoupá a podle správy parku přibývá i bezohledných turistů. Na Sněžce budou proto také nově každý den od rána do večera sloužit strážci, kteří chování návštěvníků pohlídají.

Čtěte také

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku právě začali na vrcholu Sněžky rozbalovat první sítě.

„Přípravou na tuto akci bylo oskenování celého vrcholu Sněžky. S tím, že jsme pracovali s ortofotomapou a naměřili jsme segmenty prakticky od horní stanice lanovky k vyhlídkám až na polské území a zpátky kolem Poštovny," říká mluvčí KRNAPu Radek Drahný.

Vidíme, že sítě se vlastně instalují nad současné řetězy.
„Tato síť by měla být už jednoznačnou bariérou, kterou by lidé neměli překonávat."

Kromě mechanických zábran se na vrcholku naší nejvyšší hory objeví i lavičky

„Ve spolupráci s lanovkou jsme vyvezli nahoru dvacet dřevěných laviček. Každá váží nějakých 60 až 80 kilogramů," říká pracovník parku Michal Skalka.

Kromě mechanických zábran se na vrcholku naší nejvyšší hory objevily také lavičky

Od začátku hlavní letní turistické sezóny se na vrcholu Sněžky budou pravidelně objevovat strážci Krkonošského národního parku.

Čtěte také

„Letos jsme přistoupili k posílení strážní služby. Celou sezónu bude přítomen česká strážce a bude své služby koordinovat s polskými strážci a s Policií České republiky," říká ředitel KRNAPu Robin Böhnisch.

Důležité také je, že se rozjede velká informační kampaň v podobě různých informačních letáčků. Ty obdrží turisté na obou lanovkách. Jak na českou Sněžku, tak na polskou Kopu.

„Chtěli bychom v těch letáčcích na lanovkách lidem připomenout, že Sněžka je mimořádně unikátním biotopem nejen v rámci České republiky a Polska, ale střední Evropy obecně. A že na jejím vrcholu rostou rostliny a žijí živočichové, kteří se v některých případech nevyskytují nikde jinde na světě," doplňuje Robin Böhnisch.

Spustit audio

Související