Výjimka pro rybáře: Méně papírování, více odstřelů kormoránů

15. srpen 2016

Rybáři v Pardubickém kraji dostanou do ruky novou zbraň proti kormoránům. Ministerstvo životního prostředí připravuje výjimku, která usnadní odstřely a plašení ptáků.

Po změně volají rybáři, kterým nevítaní konkurenti způsobují velké škody. Pomoci jim má připravovaná ministerská výjimka. Jenže podle některých majitelů rybníků jsou nová pravidla ještě pořád příliš měkká. Co se vlastně změní, na to se zeptal redaktor Josef Kopecký Michala Pešaty z pardubického krajského úřadu.

„V extrémních případech mohlo docházet u velkých rybářských spolků k tomu, že na 15 různých rybnících měli 15 různých povolení,“ popisuje hlavní změnu Michal Pešata z pardubického krajského úřadu.

Teď platí, že kdo chce střílet, musí žádat o povolení pověřené obce, pod které rybník patří. Nové nařízení podmínky zjednoduší a hlavně sjednotí. A stejný jízdní řád bude platit několik let.

„Rybářství ví na pět let dopředu, podle jakých podmínek se může na území Pardubického kraje chovat," dodává Pešata.

Voda nezamrzá, ptáci v zimě zůstávají

Plošnou povolenku už mají tradiční rybníkářské oblasti - Jihočeský a Jihomoravský kraj, Pardubický bude třetí v řadě. Problém nejsou domácí kormoráni, ale tažná hejna ze severu. Voda nezamrzá a ptáci nemají důvod cestovat dál, když se nají tady, vysvětluje ochránce přírody Milan Růžička.

Kormoráni nad rybníkem

„V 70. a 80. letech, kdy byly tuhé zimy a zamrzalo i Labe, zamrzaly rybníky a ptáci nemohli lovit a všichni odlétali do jižního Středomoří.“

Jenže některým rybářům se návrh opatření nelíbí. Obsahuje totiž seznam míst, kam se s brokovnicí nesmí. Jsou na něm přírodní rezervace a významná hnízdiště ptáků, ale také revíry, které by tam podle nich být nemusely. Taková změna by měla skoro nulový efekt, tvrdí Radek Holcman z Rybářství Litomyšl.

Čtěte také

„Z našich 20 největších a nejdůležitějších rybníků, kde dochází k zásadním škodám, jich je touto přílohou 15 vyloučeno. Použitelnost takového opatření je tedy logicky mizivá.“

Rybáři se proto ještě pokusí současný návrh změnit. Na připomínky mají čas do konce měsíce.

autor: kop
Spustit audio