Výluka na trati Pardubice - Hradec Králové končí. Koleje jsou hotové

11. listopad 2015

Po více než roce končí výluky na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Opravovaný úsek mezi Stéblovou a Opatovicemi je totiž hotov, tedy aspoň co se týče kolejí. Pro cestující to znamená bezpečnější, pohodlnější a především rychlejší cestování mezi oběma krajskými městy.

„Myslím si, že je to super, že už tam ta výluka není a můžeme jezdit rychleji. Bylo to nanic,“ říká Barbora Chladová, která každý den dojíždí z Pardubic do Hradce Králové do školy.

Na osmikilometrovém úseku mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem budou moct některé vlaky využívat i maximální povolenou rychlost 160 km/h. Podle Marka Illiaše ze Správy železniční dopravní cesty to bude ještě dřív, než začne platit nový jízdní řád:

„Ve dnech 18. a 19. listopadu budou v tomto úseku probíhat kontrolní měření, která mají za cíl prověřit způsobilost trakčního vedení rychlosti vlaků do 160 kilometrů v hodině. Ke zvýšení traťové rychlosti až na 160 kilometrů v hodině by mělo dojít od 1. prosince. Předpokladem je ovšem kladný výsledek kontrolního měření.“

Hlavní výluka už sice skončila, je ale potřeba dodělat drobné detaily, terénní a stavební úpravy podél trati. Podle Illiaše sice budou drobné výluky, do provozu však výrazně nezasáhnou:

„Na trať mezi Opatovicemi a Stéblovou se vlaky vrátily 3. listopadu a od té doby tam jezdí rychlostí do 120 kilometrů v hodině. Ve dnech 8. a 15. listopadu zde budou probíhat výluky v obou kolejích, ale už bez náhradní autobusové dopravy. Provoz bude vždy zachován minimálně po jedné koleji. Cestující nebudou muset přestupovat na autobusy.“

Po více než roce tak cestujícím končí období plné zpoždění, výluk a dalších komplikací. Definitivní ukončení stavby mezi Stéblovou a Opatovicemi předpokládá SŽDC na jaře příštího roku. Modernizace trati tím ale nekončí.

„Abychom mohli dokončit modernizaci kompletní trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, začali jsme v těchto dnech s projektovou přípravou úseku Opatovice – Hradec Králové a Stéblová – Pardubice. Předpokládáme, že tyto úseky začneme modernizovat v roce 2016,“ dodává Illiaš.

Pro cestující to už ale teď znamená rychlejší cestování. Nejrychlejší spoje totiž zvládnou trasu mezi krajskými městy ujet za 17 minut, což je až o osm minut méně než dosud.

autor: zen
Spustit audio