Vyřazená kuchyň, zaplavené sklepy. Blesková povodeň poškodila domov seniorů v Heřmanově Městci

15. červen 2020 09:49

V Heřmanově Městci pokračuje odklízení škod po bleskových povodních. O víkendu tam přetekl zámecký rybník, voda pak zaplavila park, několik domů a také zámek, ve kterém sídlí domov seniorů. Ten je povodní výrazně poškozený.

Stále je zavřená silnice kolem zámku, kde domov sídlí, a policisté auta posílají oklikou přes město. V domově i v pondělí dopoledne všichni pracují na odklízení škod, voda opadla, ale zůstalo po ní bahno a nepořádek.

Zasažené je hlavně přízemí zámku, odkud se deset lidí muselo přestěhovat do vyššího patra. Podle ředitelky domova Kláry Husákové se další vynucené stěhování klientů nechystá: „Pevně věřím, že nehrozí, protože máme prostory v prvním patře, kde umíme udělat takzvané přistýlky, kde můžeme v našich společenských místnostech seniory ubytovat.“

Největším problémem je aktuálně  jídlo. Voda totiž zničila kuchyň domova a také zásoby potravin. Na dnešní den je zajištěná náhrada, ale bude potřeba najít způsob, jak stravování zajistit v dalších dnech.

Zámek také prohlédne statitk, protože pořád zůstávají pod vodou sklepy zámku, kde hladina sahá do několika metrů. A nepřístupný je i zámecký park, kde je vrstva bahna a některé stromy povodňová vlna poškodila a vyvrátila.

Odstraňování škod po povodni potrvá určitě několik dní. Nejde přitom jen o nepořádek, který po povodni zůstal. Ze zámku se bude muset odčerpat voda a zdi se musí vysušit. A to je podle vedení domova záležitost možná několika týdnů, nebo ještě déle.

Spustit audio

Související