Vysíláme z nového planetária

27. leden 2015

Vydejte se s námi až ke hvězdám. Digitální technologie v novém královéhradeckém planetáriu totiž promítá hvězdné nebe na kopuli o průměru 12 metrů.

Vybudování planetária trvalo tři roky a stavba za víc než 111 milionů korun nabízí kromě pohledu do vesmíru také simulaci vesmírných letů, prostorovou projekci dokumentů nebo interaktivní expozici fyzikálních experimentů. Český rozhlas Pardubice bude z tohoto výjimečného místa vysílat živě v pátek 27. února 2015 dopoledne.

Nové planetárium připomíná zvenku UFO a až devadesát lidí může sledovat hvězdné nebe na kopuli o průměru 12 metrů. Co dalšího je na projekčním zařízení unikátního, popisuje astronom Miroslav Brož.

„Máme velice moderní projektory, které umožňují realisticky promítat noční hvězdnou oblohu. Dají se zároveň použít i pro promítání filmů,“ popisuje Brož a dodává:

„Chceme ukázat i trojrozměrný simulátor vesmíru, ve kterém se můžete pohybovat. Na pokrytí kopule potřebujeme pět projektorů. Technologie používá speciální projektory, u kterých by neměly být patrné jakékoliv překryvy mezi pěti obrazy.“

Nové planetárium se pro veřejnost otvírá v Hradci Králové

Zvětšit mapu
autor: KLO
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka