Výstavba vodovodu na rok a půl uzavře silnici z Horního Vítkova na Albrechtický kopec

19. březen 2024 10:19

V Horním Vítkově u Chrastavy vrcholí příprava na stavbu vodovodu. Jde o jedno z opatření, jak zajistit dodávky pitné vody do míst ohrožených úbytkem spodní vody kvůli těžbě v polském dole Turów.

Čtěte také

Lidé v Horním Vítkově jsou teď odkázáni na vodu ze studní. Vodovod končí v Dolním Vítkově, dál nepokračuje. Jde o lokalitu, kde je zhruba 40 domů podél silnice stoupající do kopce a stavět tam vodovod by za normální situace bylo téměř nemožné, protože to je ekonomicky velmi náročné a odběrných míst jen velmi málo.

Na základě česko-polské dohody o dole Turów má ale Liberecký kraj k dispozici peníze z Polska, určené právě na stavbu vodohospodářské infrastruktury v místech, která jsou těžbou nejvíc ohrožena.

Jak Českému rozhlasu řekl starosta Chrastavy Michael Canov ze Starostů pro Liberecký kraj, jde o takové štěstí v neštěstí; nebýt Turówa, žádný vodovod by v Horním Vítkově nebyl.

Celkem stavba vodovodu v Horním Vítkově přijde na 70 milionů korun, částka by měla být plně hrazena z Fondu Turów, včetně vodovodních přípojek k domům. Což není obvyklé, protože to si platí majitelé domů sami, ale v tomto případě vyjednává Liberecký kraj výjimku u Severočeské vodárenské společnosti, aby lidé, kteří bydlí v blízkosti Turówa nemuseli kvůli tomu ještě něco platit.

Stavba začne polovině dubna 2024 a potrvá 18 měsíců. Silnice přes Vítkov na Albrechtický kopec bude proto pro běžnou dopravu zavřená.

Vodovody kvůli hnědouhelnému dolu Turów se začnou stavět také ve Václavicích na Hrádecku, tam je termín zahájení na přelomu května a června 2024 a stavba potrvá dva roky.

Spustit audio

Související