Z Kohna se stal Kende. I tak ale židovská rodina přišla o firmy a většina členů zahynula v koncentračních táborech

21. březen 2024

Filip, Josef a Vilém Kohnovi byli židovští obchodníci působící na Pražské třídě, později v Prokišově ulici v Českých Budějovicích. V roce 1911 založili Jihočeskou továrnu na čištění peří, jejíž dvě pobočky pak do roku 1937 provozovali také ve Vídni a v Berlíně.

V září 1920 inicioval Vilém Kohn u pražské zemské správy politické změnu svého příjmení na Kende. Úřad mu po roce vyhověl a nové příjmení přešlo na jeho ženu Valérii, syna Viktora a poté i na ostatní členy rodiny.

Začátkem roku 1940 uplatnili nacisté na kendeovském majetku arizační zákony. Vnucenou správu jejich firmy vykonával českobudějovický továrník Gustav Stabernak, ale jen něco přes rok. Poté ji získali vídeňští obchodníci Aigner a Unterberger.

Většina Kendeových zahynula v koncentračních táborech. Jedním z přeživších byl Rudolf, hudební skladatel, který používal pro změnu pseudonym Bedřich Konša.

Kendeové roku 1924 zakoupili historizující vilu v českobudějovické Otakarově ulici, vloni vyhlášenou za památkově chráněný objekt.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Aleš František Plávek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.