Z rozhledny Pětnice nedaleko jihočeské Blatné přehlédnete celé jihozápadní Čechy

31. leden 2017
Česko – země neznámá

Na půli cesty mezi Brdy a Šumavou se nachází kraj, který je - na rozdíl od dvou jmenovaných - stále trochu stranou zájmu turistů. A je to škoda, protože jde o nesmírně malebnou krajinu v okolí jihočeské Blatné. Těsně pod vrcholem 588 metrů vysoké hory Volyně stojí rozhledna Pětnice, ze které uvidíte na celé jihozápadní Čechy.

Blatenská pahorkatina tvoří zvlněnou krajinu mezi středočeskými Brdy a pohraniční Šumavou. Klidný kraj, stranou všech větších center, plný drobných vesniček, rybníků a lesů, působí, jako by se v něm zastavil čas. Na své objevení výletníky ještě čeká, i když ho protíná celá řada cyklostezek i značených turistických tras.

Rozhledna Pětnice vyznikla u obce Záboří na Blatensku v roce 2001 jako telekomunikační věž. O osm let později se její ochoz zpřístupnil veřejnosti jako vyhlídková plošina. Nachází se 10 metrů pod vrcholem věže, ve výšce 25 metrů nad zemí a za jasného počasí je z ní výhled do vzdálenosti několika desítek kilometrů. Brdský Třemšín, šumavský Boubín nebo špičky chladících věží jaderné elektrárny Temelín jsou nepřehlédnutelné krajinné dominanty, viditelné z Pětnice.

K rozhledně se dá dojet autem po silničce spojující nedaleké Záboří s Horažďovicemi. Přímo pod rozhlednou je odbočka na polní cestu, na které se dá zaparkovat. K Pětnici rovněž vede zeleně značená turistická trasa, která tvoří zhruba patnáctikilometrový okruh krajem. Výchozím i cílovým bodem okruhu je turistický ukazatel na náměstí v Blatné.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.